naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Füle: u svibnju bi se moglo više znati o spremnosti Hrvatske u poglavlju 23

Europska komisija bi sljedeći mjesec mogla biti bliže ocjeni hrvatske spremnosti za zatvaranje pregovora u najtežem poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je u srijedu 13. travnja povjerenik za proširenje Štefan Füle.  

Füle je na upit novinara da li je moguće dovršiti pristupne pregovore u lipnju, odgovorio da ne želi ulaziti u pitanje datuma. Istaknuo je da hrvatske vlasti 'puno rade kako bi ubrzale proces i postigle zadovoljavajuću evidenciju rezultata u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava'. 

'Sada analiziramo prvo izvješće hrvatske vlade o provedbi akcijskog plana za poglavlje 23', rekao je Füle te najavio da će početkom sljedećeg mjeseca u Hrvatsku doputovati izaslanstvo stručnjaka Europske komisije i zemalja članica kako bi dobili informacije o ispunjavanju preostalih mjerila za to poglavlje. 

'S novim izvješćima hrvatske vlade i s ocjenom stručnog izaslanstva u prvoj polovici svibnja, mogli bi biti bliže ocjeni o tome koliko je Hrvatska ispunila preostala mjerila', rekao je povjerenik Füle. 

Europska komisija je 2. ožujka objavila privremeno izvješće o hrvatskom ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u kojem je ocijenila da je Hrvatska postigla veliki napredak, ali da još nije ispunila sva mjerila koja su postavljena za zatvaranje toga poglavlja. Tada je najavila da će objaviti novo izvješće čim Hrvatska ispuni preostala mjerila. 

Hina