naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Litvi i Slovačkoj produljena prijelazna razdoblja

Europska komisija, u odgovoru na formalni zahtjev Litve i Slovačke, odlučila je u četvrtak 14. travnja produljiti tim dvjema zemljama za još tri godine prijelazno razdoblje za prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima iz EU-a, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Dvije zemlje dobile su sedmogodišnje prijelazno razdoblje nakon ulaska u EU, kao izuzeće iz europskog zakona koji jamči slobodno kretanje kapitala.  

'Današnje produljenje odobreno je nakon pomne analize predstavljenih informacija i podataka koji pokazuju da postoji prijetnja ozbiljnog narušavanja funkcioniranja tržišta poljoprivrednog zemljišta u slučaju ukidanja restrikcija', kaže Komisija. 

Komisija poziva Litvu i Slovačku da ubrzaju napore kako bi dovršile poljoprivredne strukturne reforme i postupno olakšale restrikcije za strane vlasnike tijekom prijelaznog razdoblja, čime bi se njihova tržišta bolje pripremila za punu liberalizaciju. 

Zahtjev za produljenjem prijelaznog razdoblja za još tri godine predale su Mađarska, Latvija, Litva i Slovačka. Nakon odluke od 20. prosinca prošle godine da se odobri produljenje Mađarskoj, Komisija je 7. travnja odlučila produljiti ga i Latviji.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission authorises Lithuania and Slovakia to extend transitional periods for the acquisition of agricultural land