naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren u Koprivnici o zaključenju pregovora Hrvatske i EU

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u četvrtak 14. travnja je u Koprivnici izjavio kako u ovom trenutku datum završetka pregovora Hrvatske i EU-a još uvijek nije poznat, dodavši kako on isključivo ovisi o naporima hrvatske vlade.  

Svoju ocjenu šef Delegacije Europske unije izrekao je pred dvjestotinjak studenata na kraju posjeta Koprivnici tijekom predavanja koje je održao na tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu, otvorivši ciklus predavanja pod nazivom 'Što je meni Europa'. 

Posjet Koprivnici Vandoren je počeo susretom s predstavnicima Grada, Županije i gospodarstvenika, a domaćin mu je bio gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Zvonimir Mršić.  

Nakon što su predstavnici Podravke, Carlsberg Croatie, Hartmana, Bilokalnika te malih poduzetnika iznijeli svoje pozitivne stavove o uključivanju Hrvatske u Europsku uniju, Vandoren je rekao kako je pristup tržištu od pola milijarde potrošača dovoljan razlog da se Hrvatska priključi velikoj zajednici europskih zemalja. 

'Gospodarstvenici moraju sami istraživati tržišta EU-a, što je mnogo lakše velikim kompanijama, zbog njihove izgrađene infrastrukture, nego malim i srednjim poduzetnicima. Zato je u tom procesu obrtnicima i malim tvrtkama potrebna potpora velikih kompanija', rekao je Vandoren te dodao kako je izazov na jedinstvenom tržištu EU-a ponuditi robu najbolje kvalitete po najpovoljnijoj cijeni. 

Nužno je biti spreman te na vrijeme iskoristiti priliku za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, kazao je Vandoren, za što je potrebno imati dobro razvijen administrativni kapacitet na svim razinama vlasti te kvalitetne projekte. 

Hina