naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske EU

Hrvatska će u utorak 19. travnja na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini zatvoriti dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, čime će se broj zatvorenih poglavlja popeti na 30 od njih ukupno 35.  

Hrvatska zatvoriti pregovore u poglavlju 11, Poljoprivreda i ruralni razvoj te poglavlju 22, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.  

Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.  

Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno.  

Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.  

Poglavlje Financijske i proračunske odredbe uvijek se zatvara na samom kraju pregovora, jer da bi se ono zatvorilo potrebno je znati datum ulaska u Europsku uniju. 

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a europsko, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. 

Hina