naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Finski eurofobi jačaju utjecaj nakon izbornog uspjeha

Pravi Finci, protueuropska stranka koja je glasovanjem ovoga vikenda dobila snažnu ulogu u finskom parlamentu, očekuju da Europska unija promijeni planove pomoći Portugalu, rekao je čelnik te stranke u ponedjeljak 18. travnja.  

'Naravno da će morati biti promjena', rekao je Timo Soini novinarima dan nakon što je njegova stranka više nego učetverostručila broj glasova kako bi promijenila tradicionalnu proeuropsku finsku politiku. 

Pravi Finci su na nedjeljnim izborima postali treća stranka s 19 posto glasova a broj njihovih zastupnika u 200-članom parlamentu povećao se na 39 u odnosu na pet koliko su osvojili na izborima 2007. godine. 

Finski parlament, za razliku od drugih u zoni eura, ima pravo glasovati o zahtjevu EU-a za sredstvima financijske pomoći. 

Soini je rekao da ovoga tjedna očekuje kontakte s drugim strankama u vezi s formiranjem koalicijske vlade. 

'Potrebna nam je većinska vlada. Zato su izgleda potrebne tri najveće stranke. Ako to neće uspjeti onda će vladu činiti četiri do pet stranaka', rekao je Soini novinarima. 

Jyrki Katainen, čelnik stranke desnog centra Nacionalne koalicije, koja je na izborima osvojila 20,4 posto glasova, pokrenut će pregovore o sastavljanju vlade. 

Europska komisija je rekla da očekuje da Finska ispoštuje svoje obveze glede fondova financijske pomoći u euro zoni. 

Ostaje nejasno u kojoj će mjeri nova koalicija uključiti ministre Pravih Finaca ili njihova stajališta o pomoći EU-a za prezadužene države članice. Formiranje finske vlade se očekuje sredinom ili krajem svibnja. 

Sigurno je, međutim, da će Pravi Finci imati veći politički utjecaj. Analitičari ocjenjuju da postoje snažni izgledi da će se Nacionalna koalicija udružiti sa socijaldemokratima, koji su bili drugi po broju glasova, i s Pravim Fincima.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Finnish election threatens Portugal rescue