naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vijeće pozdravlja napredak RH i traži nastavak reformi u ključnim područjima

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska pozdravilo je u utorak 19. travnja dosadašnji napredak u pristupnim pregovorima i pozvalo Zagreb da nastavi s reformskim naporima, posebice u pravosuđu, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, procesuiranja ratnih zločina te na stvaranju uvjerljive evidencije rezultata u tim područjima.  

'Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je znatan napredak koji je Hrvatska napravila u ovoj završnoj fazi pristupnih pregovora. U tom pogledu, Vijeće je pohvalilo Hrvatsku za znatne napore koje je učinila tijekom prošle godine i za dobar napredak, posebice u ispunjavanju mjerila', kaže se u priopćenju koje je objavljeno nakon završetka 7. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.  

Riječ je o zajedničkom tijelu EU-a i Hrvatske, koje nadzire provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatsko izaslanstvo je na ovom sastanku predvodio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a EU mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. 

U priopćenju se Hrvatska podsjeća da treba nastaviti s 'reformskim naporima, posebice u ključnim područjima poput pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranja ratnih zločina te stvaranju uvjerljive evidencije rezultata u tim područjima i u daljnjim gospodarskim reformama'. 

Glede suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vijeće za SSP bilježi da je 'Hrvatska napravila napredak u uspostavi evidencije rezultata nepristranog vođenja sudskih predmeta te da je Hrvatska primijenila svoj akcijski plan za reviziju suđenja u odsutnosti'. 

Vijeće međutim ističe da je potrebno i dalje posveti 'pozornost pitanju nekažnjivosti, budući da se određeni broj ratnih zločina u Hrvatskoj mora istražiti i procesuirati'.  

U vezi s povratkom izbjeglica navodi se da Hrvatska provodi svoj akcijski plan za provedbu programa stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava. U priopćenju se kaže da je ispunjen plan iz tog programa za 2008. godinu i Hrvatsku se poziva da ubrza napore na ispunjavanju ciljeva za 2009. godinu. 

Vijeće ponavlja ocjenu da je 'završetak pregovora na dohvatu' i dodaje da Hrvatska treba 'pojačati napore na ispunjavanju preostalih mjerila'.(Hina)

 

Više o tome:  

Vijeće EU: Seventh meeting of the Stabilisation and Association Council between the European Union and Croatia