naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija prihvatila veći prijedlog proračuna za iduću godinu

Europska komisija u srijedu 20. travnja je prihvatila prijedlog proračuna za 2012. koji predviđa 4,9 posto veću potrošnju u odnosu na ovogodišnja izdvajanja, dok istodobno od vlada zemalja članica zahtijeva bolne proračunske rezove.

Prema tome prijedlogu, EU proračun za 2012. iznosio bi 132,7 milijardi eura, od čega će veći dio biti usmjeren na poljoprivredu i razvoj siromašnijih regija 27-članog bloka. 

Komisija tvrdi da je prisiljena na traženje većeg proračuna zbog ranije preuzetih obveza u sklopu programa poput onih vezanih uz znanstvena istraživanja i gospodarski razvoj. 

Prošle se godine proces usvajanja proračuna za 2011. pretvorio u oštro nadmetanje između Britanije i još nekolicine zemalja članica koje su se zalagale za provedbu dodatnih mjera štednje u razdoblju krize, a Europski je parlament u konačnici umjesto traženih 6 posto odobrio njegovo 2,91-postotno povećanje. 

Europski povjerenik za proračun Janusz Lewandowski tvrdi da su mu ruke ove godine vezane ranije danim obećanjima. Primjerice, ističe, ako je EU u 2007. odobrio sedmogodišnji financijski okvir, onda je pravno obvezan i ove godine nekako namaknuti obećani dio. 

'Moramo podmiriti račune vezane uz projekte diljem Europe. Prestati ih financirati bilo bi nezamislivo', kazao je Lewandowski. U tom bi slučaju Europska unija mogla biti tužena za kršenje uvjeta ugovora ili bi zemlje članice bile prisiljene podmiriti razliku. 

Za europske se institucije poput Komisije i Parlamenta često tvrdi da su ona birokratske crne rupe potrošnje, no Lewandowski tvrdi da se tek 6 posto ukupnog proračuna EU-a troši na njihovo funkcioniranje, a da se 94 posto godišnjeg EU proračuna vraća europskim regijama i gradovima, kompanijama, znanstvenicima i građanima, od čega je polovina usmjerena na poticanje rasta i zapošljavanja. 

Lewandowski je također kazao kako je potrošnja na administraciju u njegovom prijedlogu proračuna faktično zamrznuta, uz predviđene rezove potrošnje za obučavanje, uredski materijal i putne troškove.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU draft budget 2012: For 500 million Europeans in times of austerity