naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovački liberali ne žele Slovačku u ESM-u

Slovačka vladina stranka poručila je u srijedu 20. travnja da neće podržati sudjelovanje Slovačke u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), europskoj inačici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i središnjem elementu obrane od kriza, vrijednom 500 milijardi eura.  

Slovačka liberalna stranka Sloboda i solidarnost (SaS) poručila je da će podržati uspostavu Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji će sredinom 2013. zamijeniti privremeni Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), a imat će gotovinske rezerve od 80 milijardi eura. 

No stranka se protivi sudjelovanju Slovačke u tom mehanizmu, kojem bi trebala pridonijeti s više od 600 milijuna eura. 

Glasovanje u slovačkom parlamentu o tom pitanju očekuje se na jesen. Slovačka je prošle godine odbila sudjelovati u spašavanju Grčke. 

'Ovdje smo da branimo interese slovačkih građana, a ne stranih banaka, koje već dugo ostvaruju profit na visokim kamatama na zajmove neodgovornim zemljama', rekao je čelnik stranke i predsjednik slovačkog parlamenta Richard Sulik. 

'U Bruxellesu nas neće voljeti zbog odbacivanja ESM-a, ali novac poreznih obveznika nam je važniji', dodao je. 

Slovačka premijerka Iveta Radičova, čija koalicija ima 77 glasova od ukupno 150, kazala je da s političkim partnerima pregovara o potpori zakonu. Liberali imaju 21 zastupnika.

'Pregovori su u tijeku i razgovarat ćemo sa svim političkim strankama u parlamentu', kazala je. 'Još ima prostora za razgovore.' 

Radičova će se možda morati osloniti na najsnažniju oporbenu stranku, lijevi SMER, koji predvodi njezin prethodnik i žestoki protivnik Robert Fico. 

Viši izvor iz SMER-a rekao je kako u stranci još ne postoji jasna odluka o tome hoće li podržati ESM. Analitičari ističu da ESM može funkcionirati i bez Slovačke, ali njezino protivljenje može imati velike političke posljedice jer može potaknuti i druge države da slijede njezin primjer.  

Hina