naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi za morske bušotine uvesti načelo zagađivač-plaća

Europska komisija želi uvesti jako stroge sigurnosne norme za naftne bušotine na moru i sredinom srpnja predstavit će prijedloge kojima želi prisiliti naftne tvrtke da plate za svu štetu koju prouzroče njihove aktivnosti.  

Službe povjerenika za energetiku Guenthera Oettingera dovršavaju te prijedloge i oni će biti predstavljeni 'sredinom srpnja', rekao je prošloga tjedna izvor blizak tom pitanju, u povodu prve godišnjice eksplozije i potonuća platforme korporacije BP Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, jedne od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti SAD-a. 

Od 20. travnja do 17. srpnja prošle godine u Meksički je zaljev isteklo oko 4,9 milijuna barela nafte (780.000 tona), zagadivši više od 800 kilometara američke obale. BP-u je trebalo 85 dana da pronađe način da zaustavi istjecanje nafte. 

Povjerenik Oettinger namjerava se ponovno okomiti na naftne divove nakon što prošle godine nije uspio uvesti moratorij na vađenje nafte iz dubokih voda. 

Želi postrožiti zakon koji obvezuje tvrtke da plate za ekološku štetu uzrokovanu naftnim bušotinama smještenim do 12 milja od obale tako da se to područje proširi na 200 milja. 

Želi također da mobilne platforme poštuju sigurnosne norme koje vrijede za opremu fiksnih platformi kako bi se izbjegli požari i eksplozije, rekao je izvor. 

Traži i uspostavu baze podataka o svim incidentima koji su se dogodili i mjerama poduzetim na njihovu uklanjanju. 

'Za pokretanje nove platforme, trebat će jamčiti visoku razinu sigurnosti i dokazati financijsku sposobnost za otklanjanje posljedica nesreće', rekao je Oettinger. 

U europskim vodama radi gotovo tisuću platformi: 486 u Velikoj Britaniji, 181 u Nizozemskoj, 123 u Italiji, 61 u Danskoj, dvije u Njemačkoj, dvije u Irskoj, četiri u Španjolskoj, dvije u Grčkoj, sedam u Rumunjskoj, jedna u Bugarskoj i tri u Poljskoj, a u skoroj budućnosti planiraju ih i Cipar i Malta. 

Nove platforme postavljaju se u sve dubljim vodama. BP planira crpsti naftu u Sirtskom zaljevu, kod libijskih obala, na gotovo 1.700 metara dubine, što je nešto više od dubine na kojoj je radio Deepwater Horizon. 

'Zamislite takvu katastrofu na Mediteranu, u zatvorenom moru. To bi bio kraj turizma u većini priobalnih država', istaknuo je član Oettingerove službe. 

Hina