naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija i Slovačka vjeruju da je pregovore moguće zaključiti u lipnju

Austrija i Slovačka vjeruju da je Hrvatska spremna završiti pristupne pregovore s EU u lipnju i učinit će sve što je moguće da u to uvjere sve kolege u Bruxellesu, izjavili su u utorak 26. lipnja austrijski ministar za europske i međunarodne poslove Michael Spindelegger i slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda nakon sastanka s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.  

'Mi mislimo da je moguće pregovarački proces završiti u lipnju', istaknuo je Spindelegger i dodao da će sve učiniti da svoje kolege u Bruxellesu uvjeri da Hrvatska to zaslužuje. Podsjetio je da su upravo Slovačka i Austrija najsnažnije podupirale Hrvatsku na početku pregovaračkog procesa i da to čine i na kraju tog procesa. 

'Želimo javno objaviti: htjeli bismo Hrvatsku vidjeti kao članicu EU-a što je prije moguće', kazao je Spindelegger. 

'Hrvatska je spremna završiti pregovore u lipnju', ocijenio je Dzurinda, poručujući da će s austrijskim kolegom intenzivno raditi kako bi Hrvatskoj, koja se nalazi pred samim ciljem, pomogli 'u posljednjim metrima'. 

Na pitanje novinara što predviđa ako se pregovori ne završe u lipnju, tj. hoće li to biti loša poruka Hrvatskoj i regiji, Dzurinda je odgovorio da ne želi špekulirati, ističući, umjesto toga, da 'treba iskoristiti ovaj trenutak poleta i zamaha'. 

'Ja taj trenutak vidim u lipnju', rekao je Dzurinda, dodavši da 'gdje postoji volja postoji i način'. 

Visoki austrijski dužnosnik također je kazao da Austrija ne samo da želi vidjeti Hrvatsku u EU, već je želi vidjeti i kao zemlju 'srednje Europe' koja će se baviti srednjoeuropskim temama.  

'Austrija osjeća da je Hrvatska dio Europe, srednje Europe, i Austrija je želi integrirati u EU', dodao je. 

Spindelegger i Dzurinda izrazili su stav da 'EU nije raj, ali da nema boljeg rješenja za Austrijance, Slovake ili Hrvate'. Također su kazali da su u Zagreb došli kako bi pokazali da Unija mora prevladati 'zamor od proširenja' i stoga ovdje, kako je rekao Dzurinda, 'moramo zabiti prvu europsku zastavu' na ovom području. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko vjeruju ovoj vladi, Dzurinda je odgovorio da 'nema nikakve dvojbe u vjerodostojnost ove vlade' za koju smatra da ulaže velike napore u borbi protiv korupcije i ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23. 

'Premijerki Kosor nije lako očistiti javni prostor od korupcije....ali rezultati vlade su jako dobri. Kosor ne ignorira situaciju, već ulaže velike napore', izjavio je Dzurinda. 

Dvojica dužnosnika osvrnula su se i na presudu Haškog suda (ICTY) hrvatskim generalima i poručili da 'ICTY nije Europska unija'.

'ICTY je međunarodni sud, a mi, kao i Hrvatska, poštivamo načelo vladavine zakona. Pravosuđe je neovisno i stoga moramo prihvatiti što radi i što odlučuje', rekao je Spindelegger. 

Spindelegger i Dzurinda su istaknuli da 'moramo razlikovati odluku ICTY-a od europske budućnosti'. 

Njihov domaćin, ministar Jandroković, zahvalio je dvjema zemljama na snažnoj i konstantnoj potpori Hrvatskoj, ali i 'osobnim zaslugama' Dzurinde i Spindeleggera. 

'Ovaj današnji susret je izvanstandardna potpora. Tu su dva ministra iz dvije zemlje', rekao je Jandroković. 

Izrazio je mišljenje da se uz naporan rad i predanost cilj može ostvariti, da se 'može postati članicom Unije' i da je to važna poruka ne samo za Hrvatsku već i regiju.

Hina