naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će pojasniti uvjete za kontrolu granica

Europska komisija objavila je da priprema 'precizne uvjete' po kojima bi države članice nezadovoljne slobodom kretanja u schengenskoj zoni mogle ponovno privremeno kontrolirati nacionalne granice.  

Komisija će idući tjedan precizirati koliko države poput Francuske imaju manevarskog prostora u tom pogledu u svjetlu imigrantske krize izazvane političkim prevratima u sjevernoj Africi. 

'Već je teoretski moguće ponovno uvesti privremene kontrole na nacionalnim granicama', rekao je glasnogovornik EK Olivier Bailly. 'Želimo precizirati uvjete po kojima bi se to moglo činiti' u izvanrednim okolnostima, dodao je. 

Prijedloge će 4. svibnja predstaviti povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, a ministri unutarnjih poslova EU-a razmotrit će ih 12. svibnja, rekao je Bailly. 

Na sastanku u Rimu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi u zajedničkom su pismu pozvali Komisiju da razmotri mogućnost ponovnog uvođenja graničnih kontrola, 'privremeno u slučajevima iznimnih teškoća u upravljanju zajedničkim vanjskim granicama.' 

Bailly je istaknuo da su granične kontrole 'zadnja solucija.' 

Komisija nastoji 'pomoći u rješavanju razlika u interpretaciji' kada država članica s vanjskom granicom, poput Italije, 'ne poštuje svoje obveze ili donese jednostrane odluke', rekao je. 

Naglasio je da se 'ni u kojem slučaju' neće ponovno uvoditi rutinske granične kontrole. 'Morali biste izići iz EU-a da bi se suspendirao Schengen', rekao je.  

Trenutačno, samo 'ozbiljna prijetnja' javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti može biti opravdanje za privremene granične kontrole, koje se moraju obnoviti za 30 dana. Države članice same odlučuju o tome što je 'ozbiljna' prijetnja. 

Komisija je odbila reći je li ilegalna imigracija takva prijetnja, ali i dodala da 'pritisak javnosti' na nacionalne vlasti znači da 'mora pronaći odgovore.'(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: France and Italy propose reform of EU border rule