naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Do jeseni nove konzultacije o direktivi o radnom vremenu

Nove konzultacije europskih socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata, o reviziji europske direktive o radnom vremenu, trebale bi početi ovoga ljeta, a najkasnije do jeseni, nakon što su pregovori o reformi te europske direktive propali 2009., najavljuju europski mediji.  

Socijalni partneri navodno su spremni početi pregovore najranije u lipnju, ali u svakom slučaju prije rujna. 

Pregovori o promjenama odnosno amandmanima na direktivu propali su 2009. nakon što je Velika Britanija, uz još nekoliko drugih zemalja članica, odbila odustati od izuzeća iz europskog 48-satnog radnog vremena. 

Radno vrijeme dugogodišnji je kamen spoticanja na razini EU-a. Direktiva iz 1993. kaže da radnici ne smiju raditi više od prosječno 48 sati tjedno (izračunato kroz razdoblje od četiri mjeseca), iako dopušta vrlo široka izuzeća.  

Budući da je posljednji krug pregovora propao 2009. nakon što Europski parlament i Vijeće nisu uspjeli postići kompromis o tri ključne točke - izuzećima, dežurstvima i višestrukim ugovorima - direktiva iz 1993. ostala je na snazi. 

BusinessEurope, vodeći socijalni partner koji predstavlja poslodavce, smatra da bi se pregovarati trebalo samo o pitanjima oko kojih je moguće postići kompromis, što znači o dežurstvima, ali ne i o izuzećima. 

S druge strane, Europska konfederacija sindikata, ključni glas radničke strane, poziva na sveobuhvatne pregovore u koje bi bila uključena sva pitanja, pa tako i izuzeća. 

Zastupnici Europskog parlamenta skeptični su oko toga mogu li dvije strane postići dogovor. 

'Nisam manje pesimističan sada nego ranije... Nisam čuo ništa novo i ne vidim kako bi ovaj pokušaj mogao biti uspješan', rekao je mađarski zastupnik EP-a Csaba Oery (EPP). 

Po europskim pravilima, Komisija neće pokrenuti nikakvu akciju ako socijalni partneri pokrenu dijalog već će čekati njegove rezultate. Za dijalog je postavljeno vrijeme od devet mjeseci od trenutka kada socijalni partneri izvijeste Komisiju da su spremni na razgovore.  

Nakon devet mjeseci, Komisija može predstaviti amandmane na direktivu na bazi dogovora socijalnih partnera. Ako oni ne uspiju postići dogovor, mogu traži dodatno vrijeme za pregovore, a Komisija to može dopustiti iako nije obvezna. Ona može odbiti i predstaviti svoje vlastite amandmane.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Gloomy prospects for Working Time Directive talks