naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarska snažno podupire Island u EU-u

Mađarsko predsjedništvo EU-a snažno podupire integracijski proces Islanda u Europsku uniju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje ovoga tjedna.  

Island je ugostio sjednicu zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Island 26. i 27. travnja, a na marginama sastanka mađarski su dužnosnici imali bilateralne razgovore s islandskim kolegama o pristupnom procesu, kaže se u priopćenju. 

'Island je dobro pripremljen za članstvo u EU-u i mađarsko predsjedništvo snažno podupire njegovo pristupanje', dodaje se u priopćenju. 

Europska unija započela je pregovore s Islandom u srpnju prošle godine, a trenutno se obavlja proces screeninga. Prva poglavlja, vjerojatno pet njih, Island bi mogao otvoriti 27. lipnja na međuvladinoj pristupnoj konferenciji u Bruxellesu. 

Ta je zemlja dobrim dijelom već usklađena s velikim dijelom europske pravne stečevine jer je članica Europskog ekonomskog prostora (EEA) koji pokriva 10 od 33 poglavlja o kojima se vode pregovori.  

U još 18 poglavlja Island je djelomično usklađen s europskom pravnom stečevinom, a potpuno je neusklađen u četiri poglavlja. Najteža poglavlja za Island bit će ribarstvo i poljoprivreda, gdje će nastojati sačuvati maksimalnu autonomiju, dok s druge strane zemlje članice teško na to mogu pristati. 

Drugi problem je nedavni negativni referendum o povratu duga nastalog stečajem banke Icesave. 

Nakon referenduma održanog 9. travnja Europska komisija izrazila je želju da se pitanje povrata islandskog duga što prije riješi te istaknula da odbacivanje dogovora o uvjetima otplate toga duga na referendumu ne utječe na pristupne pregovore. 

Unatoč željama Komisije, pitanje povrata duga može ipak imati utjecaj na brzinu pristupnih pregovora jer je za svaku odluku u tom procesu potrebna suglasnost svih zemalja članica. 

Islanđani su odbacili sa skoro 60 posto glasova novi dogovor o vraćanju duga od 3,9 milijardi eura. Riječ je o dugu prema britanskim i nizozemskim štedišama koji je nastao kada je banka Icesave 2008. godine otišla u stečaj.  

Britanska i nizozemska vlada su isplatile oštećene štediše i sada od Islanda traže povrat toga novca. To je već drugi referendum na kojem Islanđani pokazuju da ne žele vraćati dug koji nisu sami napravili.  

Hina