naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Danski zastupnici EP-a: širenje Schengena preuranjeno

Danski zastupnici Europskog parlamenta zatražili su od svoje vlade da podupre Francusku i Njemačku koje smatraju da je prerano za ulazak Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor bez kontrole unutarnjih granica, javljaju u petak 29. rujna europski mediji.  

Četvorica zastupnika iz različitih političkih skupina potpisali su pismo premijeru Larsu Lokkeu Rasmussenu, inzistirajući da Rumunjska i Bugarska ne mogu pristupiti Schengenu prije nego što riješe probleme korupcije i organiziranog kriminala. 

Datum 1. listopada 2011., koji je odredilo mađarsko predsjedništvo EU-a za pristupanje Bugarske i Rumunjske preuranjen je, navode ti zastupnici.  

Smatraju također da EU ne bi trebala određivati nikakve ciljne datume za pristup te dvije zemlje.

Sofija i Bukurešt imali su cilj ući u schengenski prostor u ožujku 2011., ali njihovo je pristupanje odgođeno. 

Tome su se ponajprije usprotivile Francuska i Njemačka, dok je mađarsko predsjedništvo priopćilo kako podupire pristupanje Bugarske i Rumunjske.  

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je izrazio žaljenje zbog nedostatke političke volje da se taj cilj postigne.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Denmark against early Schengen enlargement too