naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova strategija EK-a za zaštitu bioraznolikosti

Europska komisija predstavila je u utorak 3. svibnja novu strategiju za zaštitu bioraznolikosti u Europi u idućem desetljeću, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Strategija donosi šest prioritetnih ciljeva koji se odnose na najveće uzroke gubitka bioraznolikosti i koji će ublažiti glavni pritisak na prirodu i ekosustave u EU-u uključivanjem bioraznolikosti u ključne sektorske politike. 

Strategija se bavi i globalnim aspektima gubitka bioraznolikosti, čijem suzbijanju će EU također doprinijeti. 

'Mi smo dio bioraznolikosti, ali o njoj također ovisimo za hranu, pitku vodu i čist zrak te stabilnu klimu. To je naš prirodni kapital koji prebrzo trošimo, a svi znamo što se događa kada se posuđuje preko vlastitih mogućnosti. Svi bismo trebali biti svjesni ozbiljnosti situacije i naših dosadašnjih propusta u rješavanju tog problema. Vrijeme je da jako pojačamo svoje napore. Uvjeren sam da će nam ovaj novi multisektorski pristup omogućiti da zaustavimo gubitak bioraznolikosti do 2020.', rekao je europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik. 

Samo 17 posto staništa i biljnih i životinjskih vrsta u EU-u u dobrom je stanju i većina ekosustava više ne može jamčiti optimalnu kvalitetu i kvantitetu usluga o kojima ovisimo kao što su oprašivanje usjeva, čist zrak i voda i kontrola poplava ili erozija. 

Izumiranje vrsta odvija se i do tisuću puta brže od prirodne stope i to najvećim dijelom zbog ljudskog djelovanja. 

Izumiranje prijeti gotovo 25 posto životinjskih vrsta u Europi, a 88 posto ribljeg fonda se previše iskorištava ili je bitno osiromašeno, navodi EK.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Biodiversity: Commission announces new strategy to halt biodiversity loss within ten years