naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija za privilegirano partnerstvo s Turskom

Austrija smatra da bi se Turskoj umjesto punopravnog članstva u EU-u trebalo ponuditi privilegirano partnerstvo, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.  

U intervjuu za austrijski radio u utorak 3. svibnja povodom posjeta turskog predsjednika Abdullaha Güla, Spindelegger je rekao da će pregovori s Turskom trajati godinama te da im je cilj 'europeizacija' zemlje. 

'Pričekat ćemo i vidjeti što će se dogoditi, biti konstruktivni, ali i ostati predani našem temeljnom stajalištu da ćemo težiti posebnom partnerstvu s Turskom', rekao je. 

Njemačka i Francuska također su rezervirane prema punopravnom članstvu Turske u EU-u. 

Turski predsjednik Güla zatražio je u ponedjeljak raspravu o otvorenim pitanjima u pristupnim pregovorima utemeljenu na činjenicama, kritizirao europska vizna ograničenja i pozvao gotovo 200.000 Turaka u Austriji, od kojih su polovica austrijski državljani, da nauče njemački jednako dobro kao i turski. 

Gül je također upozorio Austriju da bi poslovni odnosi s Turskom mogli trpjeti ako Turska nastavi nailaziti na hladan prijem. 

'Trebalo bi se upitati hoće li austrijske tvrtke i dalje moći u Turskoj ostvarivati profite kao i do sada ne budu li s njome surađivale', rekao je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Austria says doesn’t want Turkey as EU member