naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europol: internet olakšava organizirani kriminal

Internet je postao 'glavno sredstvo' organiziranog kriminala, a koristi se i za krijumčarenje droge i ljudi kao i pranje novca, izjavio je u srijedu 3. svibnja Rob Wainwright, direktor europskog policijskog ureda Europol.  

'Korištenje interneta postalo je puno šire, rekao bih da je on sad glavno sredstvo organiziranog kriminala', rekao je Wainwright prigodom objave Europolova izvješća o Procjeni prijetnje organiziranog kriminala (OCTA) za 2011. 

Sve više kriminalnih skupina koristi se internetom u izvršenju zločina i prekršaja koje se smatra 'tradicionalnijima', ističe Wainright. 

'Usporedo s internetskim kriminalom s bankovnim karticama, razmjenom pedofilskog materijala i piratstvom, internet se sad koristi i za proizvodnju, skladištenje i distribuciju droga, regrutiranje i komercijalizaciju žrtava trgovine ljudima', ističe se u izvješću. 

Na dokumentu od 37 stranica spominje se i 'omogućavanje ilegalne imigracije', krijumčarenje i prodaja životinjskih vrsta. 

Internet se 'koristi i kao sigurno sredstvo komunikacije te za pranje novca', ističe isti izvor. 

Prijevare s bankarskim karticama 'priskrbile' su 2009. više od 1,5 milijardi dolara kriminalnim skupinama, ističe se u izvješću. 

Izvješće Europola OCTA, koje se objavljuje svake dvije godine, dostavljeno je ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja Europske unije kojima bi trebao olakšati uspostavu prioriteta u borbi protiv organiziranoga kriminala tijekom sljedeće dvije godine, rekao je Wainwright.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Internet main tool for organised crime says Europol chief