naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Skup o slobodi medija u zemljama kandidatima

Europska komisija organizira u petak 6. svibnja u Bruxellesu konferenciju o slobodi medija u zemljama kandidatima za članstvo u Europskoj uniji na kojoj će sudjelovati 400 sudionika, objavljeno je u utorak u Bruxellesu.  

Komisija u priopćenju navodi da je u svojoj strategiji proširenja izrazila zabrinutost zbog ograničavanja slobode medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj te da se u nekima od tih zemalja novinare progoni, da su izloženi prijetnjama ili ih se na drugi način napada zbog izražavanja mišljenja. 

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici međunarodnih i regionalnih medijskih organizacija, predstavnici civilnog društva, znanstvene zajednice i nacionalnih vlasti. Na početku konferencije sudionicima će se obratiti predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, povjerenik za proširenje Štefan Fuele, povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes i direktor u Općoj upravi za proširenje Michael Leigh. 

'Danas, u povodu Svjetskog dana slobode medija, dopustite mi da ponovim da se sloboda izražavanja i sloboda medija ne osigurava samo kroz prihvaćanje zakona i stvaranje institucija - to je temeljna vrijednost koju cijelo društvo treba njegovati i bez koje demokracija ne može funkcionirati', kaže se u izjavi povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. 

U povodu Svjetskog dana slobode medija oglasio se i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, koji ističe da je sloboda izražavanja jedan od temeljnih stupova demokracije i Europske unije. 

'Mediji igraju ključnu ulogu kako bi građani imali pristup idejama i informacijama. Sloboda mora biti sačuvana i pojačana svugdje gdje je ugrožena. Europska komisija je uvijek bila na strani onih koji su branili tu temeljnu vrijednost i tamo će ostati, u Europi i diljem svijeta', kaže se u Barrosovoj poruci.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: European Commission to host on 6 May  a high level international conference   on the issue of freedom of media in potential EU member states