naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski socijaldemokrati nezadovoljni mjerama za gospodarski oporavak EU-a

U posljednje vrijeme, pojedine konzervativne stranke, posebice u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj počinju temeljiti svoje političke programe na političkom ekstremizmu. Prema tvrdnjama čelnika Stranke europskih socijalista i socijaldemokratskih stranaka u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj, 'nakon sindikalnih demonstracija u Budimpešti 9. travnja postoji rastuće nezadovoljstvo među europskim građanima'.  

U posljednje dvije i pol godine, Europu je potresla jedna od najvećih ekonomskih  kriza u posljednjem desetljeću, što je rezultiralo osjećajem socijalne isključenosti, padom standarda i djelomičnim kolapsom tržišta rada, koje recipročno rastu sa pojavom nepravednih politika 'tiranije većine'. Taj se fenomen naglašeno počinje javljati među novim članicama Unije, ističu europski socijalisti u članku kojeg je objavio europski informativni portal EurActiv.

U Mađarskoj, ali i u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Češkoj, pokazuje se pad na tržištu rada, te se iz tih razloga pojavljuje povećanje socijalne isključenosti i propadanje temeljnih socijalnih usluga (obrazovanje, zdravstvo). Slijedom ove situacije dolazi do značajnog porasta u djelovanju stranaka krajnje desnice, te se u svih tih pet zemalja članica, navode dalje europski socijaldemokrati. 

Jedna od prvih (ali i glavnih stranaka) tog političkog kruga je mađarska stranka 'Fidesz' premjera Viktora Orbana. Nizom vrlo provokativnih izjava za Parlament, Orban je tijekom svojeg izvješća o predsjedavanju Unijom izjavio kako 'mi vjerujemo u Mađarsku, a ne i u Europsku uniju'. Osim što je takva izjava u trenutačnoj poziciji (predsjedavanja Unijom) vrlo zabrinjavajuća, takav je stav potencijalno vrlo štetan, ne samo za Mađarsku, već i za Uniju kao zajednicu, ističu europski socijalisti.

Razlozi štrajka mađarskih sindikata i europske konfederacije sindikata upravo su suočavanje sa nešto ekstremnijim stavovima i ekstremnijim politikama. To je razlog zašto 'nove' države članice (sa svojim socijalističkim i socijaldemokratskim vođama) žele poslati jedinstvenu poruku – jedna suradnja, jedna nova ideja, i jedno priznaje vrijednosti zajedničkih napora rada izvan nacionalnih i nacionalističkih ograničenja.

Birajući novu generaciju  vođa koji su spremni voditi državu ka gospodarskom rastu i otvaranju novih radih mjesta, populacija tih zemalja svjesna je da mora sudjelovati u obnavljanju  tržišta temeljnih socijalnih usluga kojeg su konzervativne stranke rasformirale. Standard škola, bolnica, dnevna skrb i starački domovi odraz su kvalitete života u svakoj od tih država. Plan socijaldemokratskih stranaka je ostvarivanje blagostanja i pravo na kvalitetne usluge, uz vjeru u načelo solidarnosti, kažu socijaldemokrati.

Europski socijaldemokrati žele pokazati da je alternativa tim politikama nije samo društveno odgovorno ponašanje, već da se njihovim političkim planovima može ostvarivati ekonomska vjerodostojnost.  

Iva Kornfein