naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU financira šest istraživačkih projekata

Europska komisija objavila je u srijedu 4. svibnja na znanstvenoj konferenciji u Budimpešti da će tijekom godine dana financirati šest istraživačkih projekata na području novih tehnologija, od kojih će biti izabrana dva koja će biti dugoročno financirana, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Šest projekata dobit će po 1,5 milijuna eura svaki kako bi razradili svoje prijedloge za godinu dana, nakon čega će izabrana biti samo dva koji bi trebali omogućiti velik napredak na području informacijske i komunikacijske tehnologije. Dvije inicijative izabrane za dugoročno financiranje trajat će deset godina, svaka s proračunom do 100 milijuna eura na godinu. 

Finalisti su sljedeći projekti:  

- 'FuturICT Knowledge Accelerator and Crisis-Relief System' - korištenje informacijskih tehnologija u analizi golemih količina podataka i složenih situacija kako bi se bolje predvidjele prirodne katastrofe ili upravljalo i odgovorilo na katastrofe koje prouzroči čovjek, a koje prelaze nacionalne granice i kontinente. 

- 'Graphene Science and Technology for ICT and beyond' - grafen je novi materijal razvijen nanotehnologijom koji bi mogao zamijeniti silikon kao čudesni materijal 21. stoljeća. Riječ je o dvodimenzionalnoj ugljikovoj strukturi debljine jednog atoma, izdvojene iz grafita. Dobar je vodič struje, jednako kao i bakar, sto puta čvršći od čelika, a može se rastegnuti i do 20%. Istodobno je i najtanji i najjači poznati materijal, prikladan za izradu prozirnih ekrana osjetljivih na dodir, svjetlosnih ploča i solarnih ćelija. Pomiješan s plastikom, omogućuje izrade laganih i superjakih kompozitnih materijala za sljedeću generaciju satelita, zrakoplova i automobila. Očekuje se da će grafenski tranzistori zamijeniti silicijske i omogućiti izradu još djelotvornijih računala. 

- 'Guardian Angles for a Smarter Life'- maleni uređaji bez baterija koji rade kao autonomni osobni asistenti i koji mogu reagirati, računati i komunicirati čak i putujući kroz krvotok. 

- 'The Human Brain Project' - razumijevanje rada ljudskog mozga može doprinijeti razvoju računarstva, neuroznanosti i medicine. 

- 'IT Future of Medicine' - digitalna tehnologija može omogućiti razvoj lijekova prilagođenih pojedincu, na osnovi molekularnih, fizioloških i anatomskih podataka o pacijentu obrađenih pomoću globalno integriranog medicinskog znanja. 

- 'Robot Companion for Citizens' - razvoj inteligentnih robota s razvijenim kognitivnim i emocionalnim vještinama.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Digital Agenda: FET flagships, six cutting edge projects to change the face of Future and Emerging Technologies