naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal bi zbog uvjeta za dobivanje pomoći mogao potonuti u recesiju

Uvjeti za dobivanje 78 milijardi eura hitnog kredita vjerojatno će gurnuti zaduženo portugalsko gospodarstvo u duboku recesiju, upozorio je u srijedu 4. svibnja neimenovani europski izvor.  

Premijer na odlasku José Socrates objavio je u utorak kasno navečer da je Portugal s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovorio trogodišnji program pomoći. 

Odluka o visini kamate bit će donesena na sastanku ministara financija članica Europske unije sredinom svibnja. 

Dužnosnici EU-a i MMF-a sastat će se tijekom dana s portugalskim glavnim oporbenim strankama kako bi dobili njihov pristanak na uvjete pomoći, budući da su za tjedan dana u Portugalu sazvani prijevremeni izbori. 

Socrates je izjavio da dogovor predstavlja pobjedu za Lisabon, budući da su izbjegnute jako oštre mjere kakve su prošle godine nametnute Grčkoj i Irskoj prilikom dogovaranja slične pomoći. 

Jedan je neimenovani dužnosnik pak kazao za Reuters da mjere štednje koje će biti uklopljene u program pomoći za Portugal ukazuju na '2-postotni pad BDP-a u 2011. i 2012.'. 

Izvor je za Reuters kazao da je u planu podizanje poreza na automobile i imovinu, te smanjenje potrošnje na zdravstvenu skrb, obrazovanje i stanovanje. 

Paket pomoći uključuje do 12 milijardi eura za dokapitalizaciju bankovnog sektora, te zahtjev bankama da do kraja iduće godine postupno podignu stopu adekvatnosti kapitala na 10 posto.

Zacrtani su i prihodi od privatizacije u visini 5,3 milijarde eura do 2013. Lisabon će tijekom dana održati aukciju trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca, kojim planira prikupiti oko milijardu eura.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Portugal wakes up to 'defining' rescue, 2% recession