naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pojednostavljuje putovanje željeznicom

Europska komisija je u četvrtak 5. svibnja donijela uredbu koja bi trebala olakšati planiranje i kupovinu karata u željezničkom prometu, što je sada, za razliku od zračnog prometa, gotovo neizvedivo.  

'Ako doista želimo da se ljudi okrenu željeznici, posebice ako želimo da željeznica konkurira zrakoplovima na srednje udaljenim relacijama, moramo osigurati putnicima u željezničkom prometu da mogu planirati i kupovati karte onako kako je to riješeno u zračnom prometu. U budućnosti želimo osigurati da rezerviranje i kupovina karte za vlak od Barcelone do Bruxellesa ili od Berlina do Bratislave bude jednostavna kao kupovina zrakoplovne karte s presjedanjem', izjavio je povjerenik za promet Siim Kallas. 

Sada se putnici u željezničkom prometu suočavaju s mnoštvom nacionalnih sustava za rezervaciju i kupovinu karata koji su međusobno nekompatibilni, zbog čega je daleko lakše planirati putovanje zrakoplovom nego željeznicom. 

Prema novoj uredbi, rezervacija i prodaja karata trebale bi biti standardizirani uz mogućnost razmjene informacija između željezničkih tvrtki i prodavača karata. 

'Stavljanje informacija o redovima vožnje i cijenama karata na raspolaganje korisnicima predstavlja značajan korak naprijed, ali to je samo prvi korak u ostvarenju većeg cilja da se omogući planiranje i kupovina karata na paneuropskoj razini', rekao je povjerenik Kallas. 

Sljedeće godine Komisija će donijeti novu uredbu koja će od željezničkih operatera tražiti da standardiziraju svoje računalne sustave kako bi se olakšala razmjena podataka među njima, što će biti temelj za paneuropski sustav planiranja putovanja u željezničkom prometu. 

To znači da bi putnici negdje od 2014. ili 2015. godine mogli na internetskim stranicama tour-operatora mogli tražiti najjeftinije cijene i najbolje željezničke veze za svoja putovanja. Tour-operatori danas nude pakete koji uključuju zračni prijevoz, hotelski smještaj i iznajmljivanje automobila, a uskoro bi to trebalo biti moguće i za prijevoz vlakom.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Transport: Commission to push for pan European passenger rail ticketing