naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU u Firenzi promiče inicijativu 'Mladi u pokretu'

Europska komisija organizira od petka 6. svibnja u Firenzi petodnevni program događaja posvećen promicanju europske inicijative 'Mladi u pokretu', koja ima za cilj poboljšanje obrazovanja mladih, borbu protiv nezaposlenosti i poticanje studiranja u inozemstvu, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou otvorit će u petak u središtu grada, na trgu Piazza della Signoria, šator 'Mladi u pokretu' površine 200 metara četvornih, koji će biti središnja točka za informiranje mladih o prednostima studiranja, stažiranja i volontiranja u inozemstvu. 

Povjerenica će 9. svibnja sudjelovati na konferenciji o Europi nakon Lisabonskog sporazuma, koju će otvoriti predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. 

''Mladi u pokretu' nalazi se u središtu strategije Europske komisije za mlade i nadam se da će događaji poput ovog potaknuti više mladih da iskoriste priliku da studiraju, stažiraju ili volontiraju u inozemstvu. 'Mobilno učenje' izvrstan je način stjecanja dragocjenih vještina i iskustava. Ono povećava prilagodljivost kao i komunikacijske i interkulturalne vještine. To je također izvrstan način da se nauči samouvjereno govoriti na drugom jeziku', kazala je Vassiliou. 

Osim mobilnosti, 'Mladi u pokretu' promiče modernizaciju visokog obrazovanja i zauzima se za uspostavu europskog mehanizma za studentske zajmove kako bi se potaknula mobilnost studenata koji žele magistrirati, za što često teško mogu dobiti zajam. 

Program u Firenzi, koji traje do 10. svibnja, dio je paneuropske kampanje u sklopu koje su slični događaji već organizirani u Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj. Iduća postaja je Antwerpen u Belgiji 17. svibnja.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Youth on the Move: strengthening support for Europe's young people, Florence, 6-10 May