naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dan Europe: 27 europskih filmova u europskim kinima

Na Dan Europe 9. svibnja u pet europskih gradova bit će prikazano 27 filmova iz 27 država članica EU-a, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Filmovi će biti prikazani u kinima UGC-a i EUROPA CINEMAS u Bruxellesu, Madridu, Budimpešti, Luxembourgu i Milanu. 

'Europski film može konkurirati najboljima i redovito osvaja nagrade, bilo to u Cannesu ili Berlinu ili na dodjeli Oscara. Ipak, distribucija naših filmova u Europi i dalje je izazov kojim se program MEDIA bavi 20 godina, dodjeljujući polovicu svojeg proračuna distributerima koji prikazuju filmove proizvedene izvan njihova domaćeg tržišta', kazala je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassilou. 

Europska filmska industrija dobila je u MEDIA programu za razdoblje od 2007. do 2013. proračun od 755 milijuna eura. Od pokretanja programa 1991. dodijeljeno joj je 1,7 milijardi eura. Gotovo 50 posto tih sredstava odlazi distributerima koji prikazuju filmove proizvedene izvan njihova domaćeg tržišta, a oko 20 posto otpada na realizaciju filmskih projekata. 

Delegacija Europske unije u RH organizira na Dan Europe u Zagrebu 'Europsku filmsku večer' - projekciju francuskog filma 'Talijan' (2010.) u CineStaru u Branimir centru (20 sati). 

Dan Europe obilježava se 9. svibnja jer je na taj dan 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, što se smatra početkom formiranja današnje Europske unije.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: 9 May – Europe Day: 27 films from the 27 Member States in the cinemas