naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Portugalu se gradi nova Silicijska dolina

Nedaleko od sjevernog portugalskog grada Porta gradi se novi grad budućnosti, svojevrsna portugalska Silicijska dolina, pišu europski mediji.   

Na području površine 17 kilometara četvornih moći će živjeti 225.000 ljudi. Gradnja će stajati oko 10 milijardi eura, a trebala bi biti završena do 2015.  

Predvođen bivšim djelatnikom Microsofta i IMB-a Steveom Lewisom, projekt će okupiti tisuće inženjera, znanstvenika i tehničara koji će živjeti u energetski najučinkovitijem urbanom prostoru u Europi, svojevrsnoj portugalskoj Silicijskoj dolini. 

'Cilj PlanIT doline je da bude najveći inkubacijski prostor na svjetskoj razini za razvoj tehnologija koje utječu na urbani život', rekao je Lewis. 

Prvi stanovnici počet će dolaziti u rujnu. Trećina će biti Europljani, a ostali stručnjaci za istraživanje i razvoj iz SAD-a i Azije. Projekt će financirati kapital prikupljen na javnim tržištima. 

Lewis je kazao kako je projekt pokrenuo kako bi se napredak postignut u razvoju zrakoplova i podmornica zadnjih desetljeća primijenio u građevinarstvu. 

To će biti pravi grad s trgovinama, mjestima za zabavu i školama, ali u potpunosti kompjutoriziran.  

'Sve učinkovito recikliramo, pročišćavamo i ponovno koristimo. Izveli smo to tako da ljudi ne moraju mijenjati svoje ponašanje', rekao je Lewis, koji smatra da će se do 2050., pokaže li se prototip uspješnim, morati sagraditi na tisuće takvih gradova.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Portugal gets own Silicon Valley