naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Plin iz škriljevca mogao bi izazvati revoluciju na tržištu EU-a

Europski sustav opskrbe plinom mogao bi doživjeti pravu revoluciju zahvaljujući nekonvencionalnim domaćim izvorima plina koji imaju potencijal umanjiti ovisnost Europe o opskrbi iz Rusije i s Bliskog istoka, prenose europski mediji rezultate najnovijeg izvješća.  

Nekonvencionalni izvori plina, kao što je škriljevac, izazvali su revoluciju na sjevernoameričkom energetskom tržištu i omogućili tom nekada velikom uvozniku da u potpunosti pokriva svoje potrebe za tim energentom. 

Prošli mjesec objavljena studija američkog ministarstva energetike, koja je analizirala 48 bazena plina iz škriljevca u 32 zemlje, isključujući potencijalne regije kao što su Rusija i Bliski istok, procijenila je tehnički dostupne izvore u Europi na 624.000 milijardi prostornih stopa, u usporedbi s 862.000 milijardi koliko iznose oni u SAD-u. Time su nadmašene dotadašnje procjene. 

Nekonvencionalni izvori plina u Europi mogli bi pokrivati europsku potražnju još najmanje 60 godina, pokazala je nova studija Europskog centra za sigurnost energije i resursa (Eucers), u kojoj su procijenjene gospodarske i geopolitičke implikacije najnovijih procjena. 

Eucersova studija upozorava ipak da treba prevladati određene izazove, uključujući pitanje zaštite okoliša, kako bi se stvorili uvjeti za komercijalnu proizvodnju iz nekonvencionalnih izvora kao što je škriljevac. 

Kad bi europsko i ostala energetska tržišta prije 2020. dobila pristup tek djeliću potencijalnih europskih nekonvencionalnih izvora plina, tvrdi studija, Europska bi unija time dobila još jedan domaći izvor koji bi znatno poboljšao sigurnost opskrbe tijekom više desetljeća. 

Autori studije napominju i da sadašnja europska regulativa o zaštiti okoliša 'nije primjerena' za stvaranje uvjeta za ekološki prihvatljivu potragu za tim resursima i za proizvodnju plina.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Shale gas tussle bubbling under EU surface