naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barnier poziva da se granice EU-a ostave otvorenima imigrantima

Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier pozvao je Europu da održi svoje granice otvorenima za imigrante i da se usprotivi političarima koji pokušavaju iskoristiti to pitanje za političke bodove.  

U govoru u kojem je spomenuo rastuće napetosti u Francuskoj i u Europskoj uniji oko imigranata, Barnier se založio da se omogući ulazak strancima u EU kako bi pomogli u rješavanju problema sve starijeg stanovništva. 

'Europa mora nastaviti biti mjesto koje će pružati dobrodošlicu imigrantima. Trebamo imigraciju koja će jamčiti održivost naših socijalnih sustava i dinamiku gospodarstava', rekao je Barnier, bivši francuski ministar vanjskih poslova, u govoru na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu. 

Njegovo proimigrantsko stajalište u neskladu je s pozicijom većine europskih vlada, posebno Britanije i Francuske, koje su formalno usvojile ciljeve o smanjivanju broja došljaka iz neeuropskih zemalja. 

U utorak će zastupnici Europskog parlamenta raspravljati o prijedlogu Europske komisije da se omogući uvođenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora u iznimnim situacijama, a o istoj će temi u četvrtak razgovarati i ministri unutarnjih poslova koji će se okupiti na izvanrednom sastanku. 

Europska komisija je 4. svibnja najavila prijedloge o manjim promjenama Schengenskog sporazuma kako bi se bolje definirali kriteriji za privremeno uvođenje graničnih kontrola duž nacionalnih granica unutar schengenskog prostora u iznimnim okolnostima poput slučajeva da se jedan dio vanjske granice neočekivano nađe pod velikim pritiskom.  

Pitanje funkcioniranja schengenskog prostora unutar kojega su ukinute granice među državama članicama i koje se smatra jednim od najvećih postignuća u integraciji Europe izbilo je u prvi plan nakon što je Italija dopustila izbjeglicama iz Tunisa, kojih je oko 25 tisuća stiglo na otoku Lampedusu, da se slobodno kreću unutar schengenskog prostora. 

Barnier se javno ogradio od planova o ponovnom uspostavljanju graničnih kontrola unutar schengenskog prostora. 

Pozivajući da se više resursa usmjeri prema kontroli granica, Barnier je rekao da je schengenski prostor bio 'izvanredan korak unaprijed i povijesna odluka', naglašava FT. 'On se mora poboljšati, a ne razvodniti', kazao je. Osim toga, upozorio je da stranke ekstremne desnice u Europi prijete budućnosti europskog projekta.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Michel Barnier Member of the European Commission and Former Minister Towards a New Europe Humboldt University Berlin - 9 May 2011