naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn o pomoći Grčkoj, kamatama za Portugal i Irsku

Europski povjerenik za monetarne i ekonomske poslove Olli Rehn govorio je u utorak 10. svibnja nakon sastanka Europske komisije u Strasbourgu o aktualnom stanju u euro zoni.  

Rehn je na konferenciji za novinare potvrdio da se priprema novi plan pomoći prezaduženoj Grčkoj, da će pojedinosti o tome biti poznate za nekoliko tjedana. 

U Ateni se trenutačno nalazi misija Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, koji provjeravaju zdravstveno stanje grčkih financija i na osnovi nalaza te misije bit će donesena odluka, rekao je Rehn. 

Dodao je kako je sada prerano govoriti o iznosima koji će Grčkoj trebati sljedeće godine. 'Sada je prerano za iznošenje brojke o potrebama refinanciranja Grčke 2012. To je zapravo zadaća naše misije koja se sada nalazi u Ateni', rekao je. 

Grčka se nalazi u golemim dugovima, prema procjenama ove godine dug bi mogao iznositi 150 posto BDP-a, stoga se u EU posljednjih dana spekuliralo o potrebi nove pomoći, točno godinu dana nakon što je Ateni, u svibnju prošle godine odobren paket pomoći od 110 milijardi eura. 

Govoreći o Portugalu, Rehn je rekao da bi ta zemlja mogla plaćati kamate na međunarodni paket pomoći od 5,5 do 6 posto. 'Kamate bi trebale iznositi preko 5,5 ali ispod 6 posto', rekao je Rehn. 

Portugal je s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom dogovorio paket pomoći od 78 milijardi eura. Sada se čeka na Finsku, koja je nedavno imala parlamentarne izbore, da dade svoj pristanak kako bi taj paket i službeno bio prihvaćen u Europskoj uniji. 

Rehn je najavio mogućnost da i Irska dobije smanjenje kamatne stope, nakon što je prvi takav zahtjev Dublina odbijen jer je tamošnja vlada odbila povećati poreze na dobiti poduzeća, koji su među najmanjima u Europi. 

'Komisija je nedavno predložila smanjenje kamatne stope za Irsku kako bi joj pomogli da lakše nosi teret duga', rekao je Rehn. 

Šefovi država ili vlada zemalja članica odobrili su na summitu u ožujku smanjenje kamata Grčkoj, dok su irski zahtjev odbili. 

Grčka, Irska i Portugal, tri su članice euro zone koje su, iz različitih razloga, bile prisiljene zatražiti pomoć svojih partnera jer se na financijskim tržištima nisu mogli zaduživati po prihvatljivim kamatama.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Rehn warns Finland against a Portuguese 'Lehman'