naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP protiv ograničavanja slobode kretanja unutar Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su u utorak 10. svibnja u Strasbourgu da će se suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja slobode kretanja unutar schengenskog prostora, dok je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao da privremeno uvođenje kontrola duž nacionalnih granica može biti samo iznimka, a ne pravilo.  

Predstavnici većine političkih skupina najavili su tijekom oštre rasprave o Schengenu i priljevu migranata na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu da će se suprotstaviti svim pokušajima smanjenja sadašnje razine slobode kretanja te istaknuli potrebu da EU donese dugoročnu jedinstvenu politiku o migracijama i azilu. 

Također su inzistirali da glas Europskog parlamenta mora imati jednaku težinu kao i glas zemalja članica u mogućim promjenama schengenskog sustava.  

Europska komisija je nedavno predložila manje promjene Schengenskog sporazuma, koje bi omogućile državama članicama da privremeno uvedu granične kontrole duž svojih granica ako neka od zemalja ne uspije osigurati svoj dio vanjske granice schengenskog prostora i u slučaju neočekivanog priljeva migranata.  

Privremena suspenzija schengenskog sporazuma i sada je moguća, ali samo u slučajevima kada postoji opasnost za javni red i mir, što se do sada uglavnom koristilo za vrijeme velikih sportskih događaja ili velikih političkih skupova. 

Barroso je istaknuo da u raspravi o reformama schengenskog sporazuma nije riječ o ponovnom uvođenju unutarnjih granica, što mora ostati iznimka, a ne pravilo. 

'Dopustite mi da budem potpuno jasan, ovdje nije riječ o tome da se nađe načina kako bi zemlje članice ponovno uvele granične kontrole. Čvrsto vjerujem da bi u tom slučaju katastrofalno potkopali ne samo ono što je Europa izgradila u posljednjih 61 godinu, nego i sabotirali naše napore na izgradnnji prosperitetne i integrirane Europe u budućnosti', rekao je on. 'Riječ je o jačanju schengenskih pravila, ne o traženju izlaza izvan njih', dodao je.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs give their views on reintroduction of border checks in Schengen area