naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Otvoreno pismo Barossu: Zašto se Europska komisija ograđuje od priznavanja inozemnih diploma?

Prorektor Međunarodnog sveučilišnog centra iz Sofije (IUC, Bugarska), dr. Vesselin Blagoev, uputio je 10. svibnja otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije José Manuelu Barrosu  u kojem kritizira ograđivanje Komisije od odgovornosti o međusobnom priznavanju sveučilišnih diploma između država članica Unije.

Pismo je Prorektor napisao nakon nedavnog sastanaka s Ivailom Kalfinom, članom Europskog parlamenta i s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje i priznavanje inozemnih akademskih kvalifikacija Bugarskoj.  

U pismu navodi kako su diplomandi mnogih sveučilišta unutar Unije vrlo često diskriminirani u odnosu na one iz Bugarske, a to je naročito vidljivo kod prijave za radna mjesta u državnoj i lokalnoj upravi ili kod prijava za daljnje školovanje na bugarskim sveučilištima. Iako članice iste Unije, diplome nisu usklađene i za svaku prijavu, bilo na radno mjesto bilo na doškolovanje, potrebno je traži ovjeru (nostrifikaciju) svakog akademskog stupnja od Ministarstva obrazovanja Bugarske.

Jedan od ključnih  problem je zasigurno vremenski period potreban za izdavanje ovjerene (nostrificirane) diplome -  naime, taj proces traje najmanje šest mjeseci, i nažalost vrlo često završava odbijanjem zamolbe. Kako riješiti takvo stanje sa akademskim stupnjevima, na jednoj od posljednjih sjednica u Europskom parlamentu pitanje je postavio zamjenik premjera Bugarske G. Kalfin nakon sastanaka sa povjerenikom za obrazovanje.

Postavljanje takvog pitanja u Parlamentu uslijedilo je nakon izjave Povjerenika za obrazovanje, kako je priznavanje akademskih stupnjeva pitanje čak i unutarnjih poslova svake članice Unije, i  odgovornost svake pojedine države, te kako ne postoje propisi (regulative) za to područje u EU. Povjerenik je tvrdio kako Unija jeste Direktivom 89/48 o stručnoj spremi djelomično regulirala sustav obrazovanja, ali ustvrdio ta direktiva  nije mjerodavna u slučaju akademskih stupnjeva.

Kao dokaz za tu tvrdnju spomenut je slučaj 'Europska komisija protiv Grčke' gdje je Sud europskih zajednica presudio u korist Komisije,  proglasivši taj slučaj irelevantnim po pitanju unificiranog priznavanja akademskih stupnjeva.

Međutim, izjave povjerenika za obrazovanje čine se u najmanju ruku dubiozne, budući da Sud europskih zajednica u presudi u spomenutom slučaju navodi da se 'priznavanje i izdavanje visokoškolskih diploma dodjeljuje po završetku stručnog obrazovanja od najmanje tri godine trajanja, kao što je utvrđeno i dopunjeno Direktivom 2001/19/EC Europskog parlamenta i Vijeća od 14. svibnja 2001, čime Grčka nije ispunila svoje obveze iz članaka 1., 3., 4,. 8. i 10. Direktive 89/48 koja je izmijenjena i dopunjena Direktivom 2001/19'.

Moglo bi se ustvrditi da je svojim izjavama Povjerenik pokazao neznanje ili nepoštivanje svoje odgovornosti. Službeni glasnogovornik Dennis Abbott dao je izjavu za europski informativni portal EurActiv navodeći da Komisija nije odgovorna za priznavanje inozemnih diploma, već je to stvar svake pojedine države članice , iako smatrajući da bi sam postupak  nostrifikacije 'trebao biti brz i nepristran'.

Sudeći prema svemu, moglo bi se ustvrditi kako priznavanje akademskih stupnjeva za Europsku komisiju  nije stvar primarnog interesa i da će ona učiniti minimalno ili gotovo ništa da se zaustavi diskriminacija ljudi sa 'inozemnim' diplomama. Taj stupanj zanemarivanja vladavine prava, poništava vladavinu prava za koju bi Europska komisija trebala biti model kao takva, istaknuo je Blagoev.

Međutim, postoji nešto mnogo ozbiljnije što predstavlja potencijalno veliki politički problem. Predstavnik Europske komisije, ne bi smio svojim neznanjem krivo interpretirati slučaj, a time i krivo navoditi zastupnike u Europskom parlamentu o pitanjima koja se tiču obrazovanja, a koja su stavljena Parlamentu na razmatranje, navodi se dalje u pismu bugarskog prorektora.

Takvo ponašanje povjerenika ne bi se trebalo tolerirati, zaključio je oštro Blagoev. 'Mislim da je ovaj slučaj vrlo ozbiljno kršenje pravne stečevine Unije i vladavine prava, te se suprotstavlja svim političkim načelima Europskog parlamenta i svih medija', ustvrdio je.

Bojazan da bi Europska komisija mogla pokazati nepoštivanje vladavine prava i pravne stečevine Unije, lako bi moglo dovesti do toga da građani moraju tražiti potporu političkog sustava, medija i javnog mnijenja u borbi protiv sustava, zaključuje Blagoev u pismu upućenom predsjedniku EK-a.

Iva Kornfein