naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila mjerila za Ribarstvo

Hrvatska bi uskoro trebala zatvoriti i poglavlja Ribarstvo nakon što je Europska komisija i formalno potvrdila da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje pregovora u tom poglavlju.  

Europska komisija je u prošli petak uputila u Vijeće EU-a nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za to poglavlje i o njemu je već započeta rasprava na radnoj skupini Vijeća EU- za proširenje. 

Izvor iz mađarskog predsjedništva rekao je u srijedu 11. svibnja Hini da zasad ne može potvrditi hoće li Vijeće još tijekom ovoga mjeseca stići prihvatiti zajedničku pregovaračku poziciju, nakon čega se i formalno zatvara poglavlje, ali da će pristupna konferencija biti sazvana čim se to dogodi. 

Hrvatska se u pregovorima izborila za nastavak korištenja tradicionalnih ribarskih alata, osim obalne povlačne mreže kočice i mreže potegače srdelare.  

Dogovoreno je i da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara, a zauzvrat će hrvatski ribari moći loviti u slovenskim vodama. 

Očekuje se da će EU Hrvatsku pozvati da poštuje svoju odluku da neće primjenjivati Zaštićeni ekolološko-ribolovni pojas (ZERP) za članice EU-a, dok se o tom ne pronađe zajednički dogovor. 

Zajednička ribarska politika EU-a obuhvaća upravljanje zajedničkim ribljim bogatstvima, upravljanje flotom, propise koji se odnose na inspekcije i kontrole, tržište, državne potpore te međunarodne sporazume. 

Zajednička ribarska politika EU-a u potpunoj je nadležnosti Europske komisije. Na temelju znanstveno utemeljenih podataka određuje se ukupno dopušten i održiv izlov, koji se onda dijeli na države članice prema dva kriterija - povijesno pravo i snaga flote. 

Hina