naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU nakon danske odluke: kontrole granice samo privremene

Mađarsko predsjedništvo Europske unije podupire slobodno kretanje unutar europskih granica te smatra da svaki potez uvođenja unutarnjih graničnih kontrola mora biti privremen, dok je Europska komisija također zatražila jasne informacije o danskoj odluci o uvođenju graničnih kontrola.  

Danska je nakon deset godina u srijedu najavila da planira ponovo uvesti granične kontrole na granicama prema Njemačkoj i Švedskoj. Kako je rekao ministar financija Claus Hjort Frederiksen, postignut je dogovor da se kontrole uvedu što je prije moguće, i to vjerojatno kroz dva do tri tjedna. 

'Moramo inzistirati na očuvanju pravne stečevine EU-a, ideja i prakse u Europi bez unutarnjih granica. Moramo pronaći rješenje o tome kako stvoriti privremene mogućnosti za granične kontrole', rekao je mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter. 

Naglasio je da će pravo slobodnog kretanja biti pogođeno u svom temelju ako zemlja članica uvede sustavne granične kontrole. 

'Hitan sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a u svibnju i redoviti sastanak u lipnju su izvrsne prigodne da se upoznamo sa stajalištima. Moramo imati duge i kompleksne razgovore, ići izvan okvira mađarskog predsjedništva dok se ne pronađe konačno rješenje', rekao je. 

Europska komisija zatražila je odmah u srijedu od danskih vlasti pojašnjenja njihove odluke o ponovnom uvođenju kontrola i upozorila da bi se moglo raditi o kršenju prava slobodnog kretanja. 

'Zatražili smo od danskih vlasti pojašnjenja te odluke', rekla je za agenciju France presse glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hansen. 'Komisija neće prihvatiti nikako stavljanje u pitanje prava slobodnog kretanja robe i ljudi u EU', upozorila je. 

'Komisija nije bila obaviještena o toj odluci i ima je namjeru vrlo pomno analizirati a neće oklijevati da reagira ako su njezini strahovi utemeljeni', rekao je glasnogovornik povjerenice za unutarnje poslove Marcin Grabiec. 

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a sastaju se u četvrtak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi raspravili pitanje uvođenja nadzora nad granicama u schengenskom prostoru.  

Na tom sastanku uz predstavnika zemlje predsjedateljice EU-a Sandora Pintera sudjelovat će i danski ministar unutarnjih poslova kao i povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Iz Pariza također stižu upozorenja o tome da bi danska odluka morala biti samo privremena mjera. 

'Nemamo informacija u ovom trenutku koje bi govorile u prilog tezi da se radi o ponovnom uvođenju sustavnih kontrola granica. Očekujemo više podataka', rekao je za agenciju France presse francuski ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Mađarsko EU predsjedništvo: Pintér: Europe without internal borders must be preserved
  • EurActiv: Denmark rebuilds borders, Commission alarmed