naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Parlamentarni odbor RH - EU

Trinaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska-EU održat će se u Dubrovniku 16. i 17. svibnja, a glavne teme bit će stanje procesa pregovora i odnosi Hrvatske i EU-a, poglavlje 23., europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje te komunikacija s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu u EU-u, priopćeno je u četvrtak 12. svibnja iz Hrvatskog sabora.  

Prva radna sjednica bit će posvećena poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23.) i govorit će se o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, suradnji s Međunarodnim sudom u Den Haagu, povratku izbjeglica i položaju nacionalnih manjina. 

Tema druge radne sjednice su europsko gospodarstvo i tržišno natjecanje, regionalna politika i prekogranična suradnja, te komunikacija s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu Hrvatske u Uniji. 

Na sastanku sudjeluju zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, a supredsjedaju mu Marija Pejčinović Burić, voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru i Gunnar Hoekmark, voditelj izaslanstva Europskog parlamenta. 

Na sastanku bi mađarsko predsjedništvo EU-a trebali predstavljati načelnik glavnog odjela za unutarnje poslove, pravosuđe i proširenje EU-a Laszlo Sinka, voditelj kabineta državne tajnice Peter Szoeke te veleposlanik Ivan Gabor.  

Europsku komisiju predstavljat će šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, a u ime hrvatske vlade najavljeno je sudjelovanje ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača te šefa Misije RH pri EU-u Branka Baričevića. 

Hina