naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn: Restrukturiranje grčkog duga imalo bi katastrofalne posljedice i za eurozonu

Europski povjerenik Ollie Rehn upozorio je da bi restrukturiranje velikog grčkog duga imalo razorne posljedice i po tu zemlju i po eurozonu u cjelini.  

U slučaju restrukturiranja duga veliki dio grčkog bankovnog sustava vjerojatno postao insolventnan, naglasio je u srijedu 11. svibnja povjerenik EU-a u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

To bi također moglo imati kobne posljedice po rast i zapošljavanje, te bi Grčkoj na dulje vrijeme zatvorilo vrata međunarodnih tržišta zajmova, dodao je Rehn. 

Zagovornici restrukturiranja duga 'ignoriraju potencijalne katastrofalne posljedice po financije i stabilnost u Grčkoj ali i eurozoni u cjelini', objasnio je zastupnicima u Strasbourgu. 

Dan ranije Rehn je najavio da će odluka o novom paketu pomoći za Grčku biti donesena sljedećih nekoliko tjedana. 

Također je naglasio da je 'prerano' govoriti o daljnjim koracima prije no što revizori EU-a, MMF-a i Europske središnje banke završe pregled grčkih financija. 

Posljednjih nekoliko dana špekuliralo se da bi Grčkoj trebalo pomoći s dodatnih 60 milijardi eura u sljedeće dvije godine kako bi riješila problem ogromnog duga. Analitičari tvrde da će uz to biti potrebno i restrukturirati 340 milijardi eura grčkog javnog duga. 

Europski ministri financija sastat će se u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, a Grčka će zauzimati istaknuto mjesto na njihovom dnevnom redu, zajedno s još dvije problematične države, Irskom i Portugalom.(Hina)

  

Više o tome:

  • EurActiv: Merkel does not rule out new aid for Greece
  • EUbusiness: No more Greece aid without 'clear conditions'