naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rapex: sve manje opasnih proizvoda stiže na tržište EU-a

Sve manje opasnih proizvoda stiže na europsko tržište budući da ih se sve više uspijeva identificirati i povući iz optjecaja i prije nego stignu na tržište, pokazalo je izvješće koje je u četvrtak 12. svibnja objavila Europska komisija.  

'Zahvaljujući rastućoj učinkovitosti sustava za brzo uzbunjivanje EU-a za opasne neprehrambene proizvode (Rapex), prošle je godine rekordni broj od 2.244 rizična proizvoda (13 posto više nego 2009.) zabranjen, povučen s tržišta ili od potrošača', kaže se u tom godišnjem izvješću. 

Trenutno se pažnja usmjerava prema 'sigurnosti na izvoru' i intenzivira suradnja s međunarodnim partnerima poput Kine, rekao je europski povjerenik za zaštitu potrošača John Dalli. 

'Sigurnost na izvoru ključna je za sigurnost proizvoda, posebno glede novih realnosti vezanih uz globalizaciju', rekao je u priopćenju EK-a povjerenik Dalli. 

'Poduzeća bi trebala isključiti svaki rizik za sigurnost već od trenutka ideje, a proizvođači trebaju upravljati kvalitetom procesa proizvodnje i kontrolirati finalni proizvod na kraju lanca. Partnerstva počinju davati rezultate, i u Europi i u zemljama koje nas opskrbljuju, kao što je Kina', dodao je.

Sustav Rapex uveden je 2004. i te je godine broj prijava iznosio 468, dok je prošle godine iznosio 2.244. 

Najčešće se radilo o odjeći i tekstilnim proizvodima, igračkama i motornim vozilima. Te tri kategorije predstavljale su 66 posto ukupnih prijava o proizvodima visokog rizika 2010. 

Prošle su godine najaktivnije u prijavama bile Njemačka, Bugarska, Mađarska, Cipar i Grčka. Njihove prijave čine 47 posto svih prijava.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Safety of goods: Fewer dangerous products slipping through the net, while safety at source a key objective.