naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka nezadovoljna troškovima projekta ITER

Njemačka je nezadovoljna 'pretjeranim' troškovima međunarodnog projekta razvoja tehnologije nuklearne fuzije ITER, te je zatražila veću transparentnost financiranja tog megaprojekta u kojemu osim EU-a sudjeluju i Rusija, SAD, Kina, Indija, Japan i Južna Koreja.  

'Što je veći znanstveni projekt - a u ITER-u Europa nije jedini partner - to je kompliciranije upravljanje. Troškovi ITER-a su pretjerani', rekla je njemačka ministrica obrazovanja i istraživanja Annette Schavan prošli tjedan. 

Ona je podsjetila da je Berlin prošle godine zatražio osnivanje posebne radne skupine koja bi nadzirala upravljanje projektom kojemu je sjedište u Francuskoj, prenose europski mediji. 

U troškovima projekta EU sudjeluje s 45 posto sredstava, a preostalih šest zemalja članica sudjeluje sa po devet posto. Projekt, koji bi trebao razviti tehnologiju proizvodnje energije putem nuklearne fuzije, prema prvotnim procjenama trebao je stajati više od 10 milijarda eura. 

Procjene troškova projekta u međuvremenu su se utrostručile, a Schavan je rekla da 'znanost ima tendenciju da ohrabruje političare da traže još novaca'. 

'Dobro je za Europu da bude prisutna u takvom projektu i Njemačka to podržava, ali trebamo više transparentnosti u njegovu upravljanu, više fiskalne discipline. Danas, godinu dana nakon uvođenja radne skupine, nisam zadovoljna rezultatima', rekla je njemačka ministrica. 

Predstavnici šest zemalja i Europske unije potpisali su u studenome 2006. sporazum o izgradnji najnaprednijeg na svijetu eksperimentalnog fuzijskog reaktora s ciljem dobivanja jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije. 

Francuska se u konkurenciji s Japanom izborila da se Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER) izgradi na njezinu teritoriju, u gradiću Cadaracheu nedaleko od Marseillea. 

ITER bi trebao pretvarati morsku vodu u gorivo oponašajući način na koji Sunce proizvodi energiju i prema mišljenju mnogih fizičara to je projekt koji bi mogao dovesti do skoro neiscrpnog izvora ekološki prihvatljive energije. 

Fuzija je proces spajanja lakih jezgara atoma u težu jezgru uz oslobađanje toplinske energije. Na Suncu se odvija proces nuklearne fuzije četiri atoma vodika u atom helija što daje toplinu, svjetlost i druge vrste zračenja. 

Prema najoptimističnijim procjenama, početak komercijalne uporabe fuzijskog reaktora očekuje se za pedesetak godina. 

Hina