naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Raste spremnost u EU-u za olakšanje dužničkog tereta Grčkoj

Više zemalja članica EU-a pokazalo je spremnost da se Grčkoj odobri produljenje otplate njezina duga pod uvjetom da Atena poduzme nove mjere za smanjenje proračunskog deficita.  

'Mi smo za to da se Grčkoj produlji rok, da joj se da više vremena', izjavila je austrijska ministrica financija Maria Fekter po dolasku na sastanak ministara financija euro zone. 

Ministrica Fekter je rekla da 'bi bilo dobro' kada bi i privatni vjerovnici pristali na odgodu otplate grčkog duga na dobrovoljnoj osnovi, dok Njemačka smatra da je produljenje otplate moguće ako na to pristanu svi vjerovnici. 

Grčkoj je u svibnju prošle godine odobrena međunarodna pomoć od 110 milijardi eura, ali to po svemu sudeći neće biti dovoljno s obzirom na visinu javnog duga koji je dosegnuo 150 posto BDP-a. Stoga se ponovno pregovora o pomoći Grčkoj u obliku produljenja otplate, novih zajmova ili kombinacije i jednog i drugog. 

U Europskoj uniji službeno odbacuju mogućnost restrukturiranja grčkog duga, što podrazumijeva otpis jednog dijela duga. O tome je međutim progovorio nizozemski ministar financija Mark Rutte. 

'Naravno da raspravljamo o svim pitanjima, uključujući i restrukturiranje, ali javno nismo voljni govoriti o restrukturiranju', rekao je Rutte. 

Glasnogovornik povjerenika za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna rekao je u ponedjeljak da bi restrukturiranje imalo katastrofalne posljedice, ali zato ne isključuje mogućnost 'reprofiliranja'. 

'Restrukturiranje nije na dnevnom redu, ali reprofiliranje nije isključeno', rekao je glasnogovornik Amadeu Altafaj Tardio. Reprofiliranje po njemu uključuje produljenje roka otplate i smanjenje kamatnih stopa.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Euro zone backs Portugal bailout with Finnish conditions