naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Reding poručila Fueleu da je Hrvatska spremna za zatvaranje poglavlja 23

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding preporučila je još krajem prošlog tjedna povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu da se s Hrvatskom do početka ljeta zatvore pregovori u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), doznaje Hina u utorak 17. svibnja iz diplomatskih izvora.  

'Iako je povjerenica Reding početkom ožujka, kada je Komisija objavila prvo izvješće o hrvatskom ispunjavanju mjerila iz toga poglavlja, bila vrlo kritična i skeptična sada je, nakon golemih napora hrvatske vlade, uvjerena da je Hrvatska potpuno spremna za zatvaranje toga poglavlja i stoga je povjereniku Fueleu preporučila da se pregovori u tom poglavlju mogu zatvoriti', rekao je Hini diplomat EU-a, koji je želio ostati neimenovan. 

Iz diplomatskih se izvora doznaje da će povjerenik Fuele u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER) upoznati veleposlanike zemalja članica s trenutačnim stanjem hrvatskih pristupnih pregovora.  

Fuele je pozvan na taj sastanak u sklopu priprema za raspravu ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se sastaju u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku, a rasprava o Hrvatskoj predviđena je tijekom radne večere. 

Na tom bi sastanku Hrvatska mogla dobiti zeleno svjetlo za zatvaranje pristupnih pregovora u lipnju. 

Cilj rasprave, prvo na veleposlaničkoj a onda i na ministarskoj razini, jest provjeriti raspoloženje zemalja članica u vezi sa zatvaranjem hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja ove godine.  

Zasad još nije jasno hoće li, u slučaju da Hrvatska dobije zeleno svjetlo za zatvaranje pregovora u lipnju, već u ponedjeljak imati i ciljani datum ulaska u EU. 

'Datum sada nije na prvom mjestu, najprije je potrebno vidjeti smatraju li države članice da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 8 Tržišno natjecanje. Ali, u svakom slučaju, pregovori se ne mogu zatvoriti a da datum ulaska ne bude poznat', rekao je Hini jedan drugi diplomat. 

Hina