naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU razmatra i mogućnost reprogramiranja grčkih dugova prema privatnim ulagačima

Grčki dugovi kojima su izložene banke i drugi privatni ulagači mogli bi također biti reprogramirani, zajedno s onima koje drže zemlje članice Europske unije i Međunarodni monetarni fond (MMF), kazao je europski povjerenik Olli Rehn.  

'Iako restrukturiranje duga nije u planu, mogla bi se provesti inicijativa koja ima za cilj da se održi izloženost privatnih ulagača grčkim dugovima, kao što je dogovoreno u slučaju Portugala', kazao je u utorak povjerenik EU-a za gospodarska pitanja na rubu sastanka ministara financija u Bruxellesu. 

'U tom kontekstu također može bi razmotreno dobrovoljno produljenje roka otplate za zajmove', kazao je Rehn po završetku dvodnevnog sastanka koji se najvećim dijelom bavio iznalaženjem rješenja za goleme grčke dugove koji dosežu 330 milijardi eura. 

Riječ je o zamisli koju zagovara Njemačka u sklopu planova, naime da se Grčkoj omogući dulje razdoblje za vraćanje dugova, umjesto da joj se prebrzo priskače u pomoć novim paketom kredita. 

Berlin je poručio da će razmotriti produljenje roka otplate grčkih dugova prema Njemačkoj koji čine lavovski udio među zemljama članicama eurozone, ali uz uvjet da to učine banke i drugi investicijski fondovi, kako porezni obveznici ne bi bili jedini koji će snositi posljedice. 

Te bi se vlasnike grčkih dugova teoretski moglo uvjeriti da je u njihovom dugoročnom interesu da pokušaju na taj način pristupiti problemu, jer bi im u suprotnom kao najpovoljnija opcija mogao preostati tek brzi otpis dugova. 

Ministri su već počeli razmatrati različite scenarije za sprečavanje reprize širenja grčke dužničke krize u eurozoni, što je rezultiralo novim paketima za spašavanje prvo Irske, a potom i Portugala, te novim pritiscima na troškove zaduživanja ostalih zemalja članica. 

U međuvremenu EU i MMF od Grčke traže da ovih dana iznese detaljan popis državne imovine vrijedne na desetke milijardi eura koju namjerava prodati u sklopu procesa privatizacije.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU heads towards 'soft restructuring' for Greece