naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Akcije protiv krijumčarenja i lažnih cigareta

Europska unija zatražit će razgovore s Rusijom i drugim istočnim susjedima o trošarinama na cigarete, u pokušaju da zaustavi krijumčarenje koje stoji Uniju oko 10 milijardi eura godišnje, rekao je europski povjerenik za poreze i carinsku uniju Algirdas Šemeta.

'Jedan od instrumenata su pregovori sa zemljama s druge strane granice o postupnom približavanju njihove politike trošarina europskoj politici', rekao je u četvrtak Šemeta tijekom posjeta Litvi, zemlji EU-a koja graniči s nečlanicama Bjelorusijom i Rusijom.

Po njemu, upravo razlike između politike trošarina potiču krijumčarenje.

Šemeta je također rekao da su Moldova i Ukrajina već 'u principu prihvatile približavanje trošarina'.

'To smo isto rekli i Rusiji, kao i Gruziji, Armeniji i drugim zemljama europskog programa istočnog partnerstva', dodao je.

Šemeta je rekao da se upravo cigarete nalaze u fokusu interesa jer njihovo krijumčarenje uzrokuje najveći pojedinačni gubitak poreznih prihoda u europskom proračunu.

'EU gubi oko 10 milijardi eura svake godine zbog krijumčarenja i lažnih cigareta koje ulaze na EU tržište', pojasnio je.

Europska komisija također će intenzivirati zajedničke operacije na europskim granicama i zatražiti od zemalja članica EU-a da koordiniraju sankcije protiv krijumčara, rekao je.

Dok kutija cigareta prosječno košta oko pola eura u Kalinjingradu, ruskom baltičkom teritoriju, prokrijumčarene cigarete prodaje se za najmanje 1,50 eura u Litvi i gotovo 4 u Njemačkoj.

Hina