naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Više ministara EU-a za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izjavilo je u ponedjeljak 23. svibnja ujutro u Bruxellesu da se zauzimaju za brzo zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom, a dio njih je istaknuo važnost nadzora preuzetih obveza u pristupnom procesu.  

'Hrvatska prelazi zadnje metre na svom putu prema Europskoj uniji. Naravno da na tom putu Hrvatska mora ispuniti uvjete koje smo zajedno dogovorili. Mi Nijemci smo uvjereni da Hrvatska treba postati članicom EU-a ako ispuni sve uvjete i puni smo nade da će se to uskoro dogoditi', izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. 

O Hrvatskoj će se raspravljati tijekom radne večere nakon službenog završetka redovitog sastanka ministara vanjskih poslova. Riječ je o neformalnoj raspravi o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke. 

Mađarsko predsjedništvo nastoji pripremiti teren kako bi se hrvatski pristupni pregovori mogli završiti do kraja lipnja i još smatra da je to moguće, iako neki izvori govore da je vjerojatnije da će se pregovori okončati u srpnju. 

'Mi smo za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, ali i za efektivni nadzor ispunjavanja preuzetih obveza i o tome ćemo razgovorati', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, odgovrajući na upit novinara što Francuska predlaže glede monitoringa za Hrvatsku.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da njegova zemlja snažno podržava Hrvatsku.  

'Hrvatska danas nije na službenom dnevnom redu ministarskog sastanka. Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ali je također važno da se prođe kroz sve predviđene postupke. Čekamo na formalnu preporuku Europske komisije. Mi želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan u Europskoj uniji', rekao je Hague. 

Talijanski ministar Franco Frattini je rekao da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora do kraja mađarskog predsjedništva te da pristupni ugovor treba biti potpisan početkom jeseni. 

'Hrvatska je spremna. Mislim da je nadohvat ruke zatvaranje preostalih poglavlja prije kraja mađarskog predsjedništva i onda ćemo odlučivati o potpisivanju pristupnog ugovora. Mislim da bi se to trebalo dogoditi na početku jeseni. Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna', rekao je Frattini. 

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger istaknuo je kako pregovre treba završiti što prije i početi proces ratifikacije pristupnog ugovora. 

'Mislim da vrlo skoro treba završiti s pregovorima i započeti proces ratifikacije', rekao je Spindelegger. Na pitanje u uvođenju monitoringa za Hrvatsku, Spindelegger je rekao da 'o tome treba razgovarati, iako bi bilo bolje da nema nikakva monitoringa, ali to je jedan od prijedloga'.

Nizozemski ministar Uri Rosenthal je rekao da njegova vlada 'čeka na izvješće Komisije', da se 'snažno zauzima za pojačani monitoring kroz cijeli proces' i da tu odluku 'još treba donijeti'. 

Hina