naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehn: Dobrovoljno restrukturiranje grčkog duga nije isključeno

Rokovi za povrat grčkog duga mogu se produljivati na dobrovoljnoj osnovi pod uvjetom da to ne dovede u pitanje sam povrat, kazao je u ponedjeljak 23. svibnja povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku.  

I dalje je važno da Grčka ubrza proces fiskalne konsolidacije i da provede u djelo program privatizacije, naglasio je Ollie Rehn. 

'Iako se ne raspravlja o restrukturiranju duga, moguće je razmotriti inicijative poput Bečke, prema kojoj bi privatni ulagači, banke i ostale financijske institucije ostali izloženi Grčkoj', kazao je Rehn na konferenciji za novinstvo. 

'U kontekstu inicijative srodne Bečkoj kazali smo da bi se moglo razmotriti i dobrovoljno produljenje rokova povrata grčkog duga, takozvano dobrovoljno reprofiliranje ili promjena rokova povrata, pod uvjetom da se time ne dovede u pitanje sam povrat', pojasnio je. 

Situacija koja bi dovela u pitanje povrat duga aktivirala bi isplatu osiguranja vlasnicima obveznica i potaknula bi sniženje grčkog rejtinga. 

Rehn se već ranije pozivao na takozvanu Bečku inicijativu kao model za reprogramiranje duga. 

Riječ je o dogovoru Europske središnje banke (ECB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te regulatora i banaka s ograncima u srednjoj i istočnoj Europi da se te banke neće povlačiti iz izloženosti u regiji i da će dokapitalizirati svoje tamošnje ogranke u sklopu paketa financijske pomoći EU-a i MMF-a. 

Prošlog su tjedna izvori za Reuters kazali da vlade članica eurozone razmatraju mogućnost sastavljanja plana kojim bi se spriječila insolventnost Grčke a privatni ulagači obvezali na prihvaćanje izloženosti grčkom dugu dok bi Atena dobila dodatnu pomoć. 

Rehn je naglasio da će dodatne mjere pomoći Grčkoj ovisiti o njezinom sređivanju javnih financija. 

'Grčka će sada morati ubrzati proces fiskalne konsolidacije u ovoj godini i provedbu programa privatizacije', kazao je. 

Očekuje se da će grčki javni dug do kraja ove godine dosegnuti gotovo 350 milijardi eura, odnosno 154 posto grčkog BDP-a. 

Upitan prijeti li možda i Italiji opasnost da se nađe u istoj kategoriji s Grčkom, Irskom i Portugalom i da bude prisiljena zatražiti pomoć izvana, Rehn je naznačio da to nije vjerojatno. 

'Talijanski je rast relativno solidan a vlada je čvrsto odlučila smanjiti proračunski manjak', kazao je, dodajući da je Italija možda suočena sa sličnim izazovima strukturalnih reformi ali je već pokrenula reforme.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Greece unveils fire-sale of government assets