naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oprez Bruxellesa prema uhidbenom nalogu za Gaddafija

Međunarodni je kazneni sud je 16. svibnja izdao tjeralice za libijskog vođu Muammara Gaddafi, njegovog sina Saif al-Islam i ravnatelja obavještajne službe Abdullaha Senussia, Europska komisija tu je vijest dočekala pomalo suzdržano, navodi se u članku kojeg donosi europski informativni portal EurActiv.

Ipak, na Summitu Europske unije, 11. ožujka ove godine, Pariz i London su preuzeli inicijativu za provođenjem odlučnih akcija protiv režima Muammara Gaddafija.

Tjedan dana nakon Summita, 17. ožujka, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nametnulo je zonu zabrane leta  preko Libije i pružena je pomoć pobunjenicima u nastojanjima da se svrgne Gaddafi i njegova vlada. 

Rusija i Kina, koje su stalne članice Vijeća sigurnosti, pokazale su dozu suzdržanosti, i iako imaju pravo korištenja veta nad tim pitanjem, one to nisu učinile. Uz 15 ostalih članova Vijeća sigurnosti, Njemačka, Indija i Brazil također su ostali djelomično suzdržani.
U isto vrijeme, u Parizu se održao 'Summit za podršku libijskom narodu', čiji je pokrovitelj bio Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Odmah nakon  summita, započete su vojne operacije protiv Gadafijevih snaga. 

Maja Kocijančič, glasnogovornica povjerenice za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton, izjavila je na konferenciji za novinare da Unija podržava rad Međunarodnoga kaznenog suda u nastojanjima da se one koji su počinili zločine protiv čovječnosti u Libiji 'dovede pred lice pravde'.  

Međunarodni kazneni sud, stalni je sud za procesuiranje pojedinaca za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, osnovan 2002. godine sa službenim sjedištem u Den Haagu.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno-Ocampo zatražio je nalog za uhićenje libijskog vođe Muammara Gaddafija, optužujući ga za ubojstvo prosvjednika koji su prosvjedovali protiv četiri desetljeća njegove tiranske vladavine. 

U slučaju Libije, Moreno-Ocampo izjavio je da su se progoni, zatvaranja i mučenja navodnih disidenata uvijek odvijala u područjima pod kontrolom Gadafijevih snaga, te da su također potvrđena i dokazana 'nestajanja nepodobnih'.

Tužitelj je u konzultacijama sa sucima Suda na zatvorenim sastancima raspravljao o mogućnosti postojanja dovoljnih dokaza da se izda i nalog za uhićenje Gadafijevog sina, Saif al-Islama (kojeg Zapad vidi kao premijera zemlje), i njegovog šefa obavještajne službe, šogora Abdullaha al- Senussija.

'Mi podržavamo i slijedimo zahtjeve Glavnog Tužitelja za uhićenjem odgovornih za zločine počinjene u Libiji. Europska Unija apsolutno osuđuje nasilje koje je počinio Gadafijev režim protiv civila u Libiji i uzastopno poziva na hitnu obustavu svih takvih akcija' izjavila je glasnogovornica. Ova tjeralica znači da prekršitelji zakona mogu biti uhićen u bilo kojoj zemlji članici Ujedinjenih naroda.

Uhićenje ili progonstvo?

Prema analizama stručnjaka, tjeralice bi mogle dodatno zakomplicirati pregovore o kraju Gadafijeve 41-godišnje tiranske vladavine, sužavanjem broja zemalja koje bi mogle prihvatiti diktatora u egzil i ograničavanjem kontakata između Saifa al-Islama Gadafija i britanske vlade.

Talijanski ministar vanjskih poslova, Franco Frattini dao je izjavu kako Ujedinjeni narodi rade na protjerivanju Gadafija u egzil kako bi se omogućilo formiranje nove vlade u zemlji. Nova libijska vlada svoje prvo putovanje planira u Moskvu, od kuda je upućen službeni poziv.

U međuvremenu su snage NATO-a, koji već gotovo dva mjeseca bombardiraju zadane ciljeve u Libiji, obustavile bombardiranje zbog štrajkova u nekoliko gradova, uključujući i u Tripoliju.

Međunarodni stavovi o stanju u Libiji

Britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, sa velikim je odobrenjem pozdravio najavu izdavanja tjeralica za Gaddafija, njegovog sina Saifa i šefa obavještajne službe.

Izjavivši kako je stanje ljudskih prava u zapadnoj Libiji, te sam Gaddafi i njegov režim, bilo i ostalo ozbiljna prijetnja međunarodnom miru i poretku, te kako Velika Britanija daje veliku potporu UN-u za usvajanje rezolucije 1970 koja se odnosi na aktualnu situaciju u Libiji, i podupire rad Međunarodnog kaznenog suda u skladu sa tom rezolucijom.

Tjeralica koja je izdana trebala bi služiti kao podsjetnik svima uključenim u taj tiranski režim da zločini neće proći nekažnjeno i da će dosezi međunarodne pravde biti brzi i učinkoviti. Libijska opozicija, Nacionalno tranzicijsko vijeće pohvalio je potez Međunarodnog kaznenog suda.

Doduše, njegova potpredsjednica, Abdel Hafez Ghoga, izjavila je za BBC da opozicija želi da se Gaddafiju sudi prvo u Libiji, a tek nakon toga da ga se šalje na Međunarodni sud. 

Iva Kornfein