naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa i MMF-a: Zašto bi nasljednik trebao biti 'uvjereni' Europljanin?

Nakon nedavnog uhićenja direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Straussa-Kahna, glavni tajnik Zaklade za europske studije Ernst Stetter u članku kojeg donosi europski informativni portal EurActiv, tvrdi da bi nasljednik na tu poziciju  trebao ponovno biti Europljanin ili zagovornik Europe na međunarodnoj ekonomskoj sceni.  

Ta bi činjenica trebala biti vrlo relevantna zbog daljnjeg poticaja razvoja europskog gospodarstva, te daljnje pomoći u razvoju i jačanju postojećih trendova reforme globalnog gospodarskog upravljanja.

Nedavne optužbe protiv direktora MMF-a predstavljaju velik izazov za budućnost te organizacije, a o mogućim se nasljednicima ravnatelja najviše špekulira u međunarodnim medijima.

Pitanje nasljednika ravnatelja biti će obznanjeno u vrlo kratkom roku, izjavio je Stetter. I bez optužbi za koje ga se tereti, Strauss-Kahn je namjeravao podnijeti ostavku sa mjesta te dužnosti, zbog najave za kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

No, ne treba zaboraviti uspjehe koji su se dogodili u MMF-u pod vodstvom Straussa-Kahna, te kako je on kao čelni čovjek unio korjenite pozitivne promijene u tu organizaciju. U govoru na sastanku u proljeće 2010., tadašnji je ravnatelj dao, kako stručnjaci kažu, 'revolucionarnu' izjavu: 'U konačnici, zapošljavanje i kapital su blokovi ekonomske i političke stabilnosti, prosperiteta i mira. To je osovina  MMF-ovog mandata i mora biti središte njezine politike.'

Do tog 'revolucionarnog' govora nije postojao niti jedan jasan stav o politici zapošljavanja, niti je ikada rečeno da monetarne politike nisu samo instrument koji se bavi međunarodnim 'nejednakostima', nego razvojem politika zapošljavanja i socijalnih politika.

Za razvoj tih strategija, američki ekonomist i nobelovac, Joseph Stiglitz odobrio je kredit bivšem direktoru uz objašnjenje: 'On se pokazao kao razborit i oštrouman vođa MMF-a. Možemo se samo nadati da će vlade i financijska tržišta primijeniti njegove savjete.'

Očito je da u međunarodni sustav upravljanja ponovno treba uvesti korjenite reforme. Globalno upravljanje (pogotovo međunarodno) pati od vitalnih slabosti i potrebe za temeljnim restrukturiranjem. Potrebna je dubinska analiza kako bi se moglo osigurati odgovarajuće institucionalne postavke za uravnotežen rast gospodarstva, zajedno s učinkovitom proizvodnjom, te razvojem 'čvršćih' trgovinskih i financijskih mehanizama.

Pojava optužbi protiv direktora ove međunarodne institucije ne bi trebala označiti prigodan trenutak za nerazumne i ishitrene distribucije prestižnih dužnosti. Reforma globalnog upravljanja nije samo pitanje dužnosti, to je pitanje odgovornosti i sposobnosti pregovaranja, tvrde međunarodni ekonomski stručnjaci.

Kao jednu od vrlo bitnih činjenica važno je istaknuti kako se danas gospodarstva temelje na  multipolarnosti svijeta, koji je nastao kao rezultat rasta gospodarstava u razvoju, poput Kine, Indije, Brazila i drugih zemalja. Jedan od relevantnih primjera gospodarskog procvata zasigurno je Azija, čiji će se BDP u slijedećem desetljeću vjerojatno približiti zbroju BDP-a Sjedinjenih Američkih Država i eurozone zajedno.

U izgradnju koalicije kako bi se proveo i izvršio nadzor nad reformiranim globalnim upravljanjem, treba uključiti sve relevantne međunarodne aktere. Nažalost, dva globalna međunarodna 'učesnika' u tim procesima su vrlo često marginalizirana - civilno društvo i nevladine organizacije. Biti će vrlo interesantno vidjeti kako će globalni partneri uključiti ta dva vrlo bitna 'učesnika' u daljnja nastojanja izgradnje ekonomski prosperitetnog globalnog društva.

Iako je trenutačno pod istragom za navodna počinjena kaznena djela, ne treba zaboraviti da je Strauss-Kahn kao Europljanin bio jedna od najvažnijih figura u pregovorima za ekonomsku pomoć Grčkoj, Irskoj i Portugalu, te da je također pružio podršku Mađarskoj kada je odlučno odbila ulazak u eurozonu. On je na direktorskoj poziciji predstavljao nužan konsenzus među europskim  čelnicima.

Europi je trenutačno potrebna snažna podrška, posebno obzirom na ozbiljne probleme sa rukovodstvom pojedinih europskih država. Ekonomska kriza u Europi se i dalje nastavlja.

Gubitak utjecaja u MMF-u vjerojatno bi imao trajne posljedice na daljnji oporavak Europe. To i jest jedan od glavnih razloga zbog čega bi bilo dobro da nasljednik direktor MMF-a ponovo bude Europljanin i njen čvrsti zagovornik na međunarodnoj ekonomskoj razini. Međutim, ostaje pitanje – da li u ovom trenutku postoji takva kompetentna osoba?

Iva Kornfein