naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Skok stranih ulaganja u Europu predvođen SAD-om

Strana ulaganja u Europu, predvođena SAD-om, u prošloj su godini oštro uvećana, dosegnuvši najviše razine od početka svjetske financijske krize, prenose europski mediji rezultate istraživanja revizorske tvrtke Ernst&Young.  

Skok izravnih stranih ulaganja za 14 posto rezultirao je rekordnim brojem projekata, njih ukupno 3.757, zahvaljujući kojima je stvoreno 137 tisuća novih radnih mjesta, ili 10 posto više nego u godini ranije, pokazuje izvješće Ernst&Younga. 

Najveći doprinos pripisuje se 24-postotnom rastu broja projekata koje su financirali američki ulagači, ističe se u izvješću. 

'Nakon značajnog pada ulaganja za vrijeme najteže globalne recesije, ulagači se sada punom snagom vraćaju Europi, predvođeni SAD-om', tumači Mark Otty u Ernst&Youngu. 

Mjereno brojem projekata, Njemačka je zabilježila najveći rast stranih ulaganja, sa 560 projekata, ili 34 posto više. 

Rusija, Poljska, Mađarska i Baltik također su zabilježili snažan rast stranih ulaganja, 'odražavajući snažan gospodarski oporavak u regiji i sve veću atraktivnost za kompanije', navode u tvrtki. S druge strane, pad ulaganja zabilježen je u Portugalu, Grčkoj i Španjolskoj. 

Po sektorima, najveći je rast ulaganja zabilježen u sektoru automobilske proizvodnje, a porast su zabilježili i sektori poslovnih usluga, obnovljive energije i softvera. 

U izvješću se također ukazuje da će zapadna Europa uskoro sustići Kinu na tronu najatraktivnijeg odredišta za strani kapital. Iako poslovni čelnici vide zapadnu Europu odmah iza Kine po atraktivnosti za ulaganja, očekuju da će kroz tri godine one biti podjednako atraktivne ulagačima. 

'Europa se sada natječe s brzorastućim gospodarstvima za status ulagačkog odredišta', kazao je Otty. 

Hina