naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Francuska podupire brzi ulazak Hrvatske u EU

Francuska je u srijedu 25. svibnja ponovno potvrdila da se snažno zauzima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, nakon što su se nekoliko dana pojavljivale spekulacije o vrsti mehanizma nadzora koji Pariz predlaže.  

'Suprotno onom što se može pročitati i što se govori ovdje i ondje, Francuska se zauzima za što je moguće brži pristup Hrvatske u Europsku uniju. Imamo samo jedan cilj: da Hrvatska što prije postane 28. zemlja članica EU-a', rekao je na redovitom briefingu za novinare u francuskom ministarstvu vanjskih poslova u Parizu glasnogovornik Bernard Valero, prema transkriptu briefinga. 

On je odgovorio na pitanje 'koja je točno pozicija Francuske prema pitanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju'. 

Dodao je kako je Pariz 'formulirao seriju vrlo konkretnih prijedloga' kako bi podupro hrvatsko pristupanje i vjerodostojnost procesa. 

Već u ponedjeljak, francuski je ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez opovrgnuo da je Francuska predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a. 

Novinarima u Bruxellesu Wauquiez, koji je predstavljao Francusku na neformalnoj raspravi o Hrvatskoj u ponedjeljak navečer, rekao je da francuski prijedlog da se uspostavi mehanizam za praćenje ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima u razdoblju od završetka pregovora do dana stupanja u članstvo ima za cilj pomoći Hrvatskoj. 

'Francuska predlaže program praćenja u razdoblju od zatvaranja pregovora do stvarnog ulaska u članstvo', objasnio je Wauquiez. 

Hina