naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će pomoć susjedima uvjetovati demokratskim reformama

Europska komisija u srijedu 25. svibnja je predložila promjene u Europskoj susjedskoj politici (ENP), prema kojima bi europska pomoć trebala u većoj mjeri biti uvjetovana demokratskim reformama u susjednim zemljama.  

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavili su u srijedu glavne prioritete i smjernice obnovljene susjedske politike s glavnom porukom koja glasi: 'više novca za više reformi'. 

'Potpora EU-a susjedima uvjetovana je unutarnjim reformama; što više zemalja napreduje u reformama, više će dobiti od EU-a', kaže se u dokumentu.

Komisija će objavljivati godišnja izvješća o napretku za susjedne zemlje a za one zemlje koje ne provode reforme EU će razmotriti smanjenje pomoći. 

Međutim, to smanjenje se neće odnositi na civilno društvo, već će pomoć njemu biti pojačana u slučajevima kada Unija uvodi sankcije zbog kršenja ljudskih prava. 

Osim 5,7 milijardi eura predviđenih za ENP u razdoblju od 2007. do 2013. godine, kao odgovor na 'arapsko proljeće' EU će osloboditi dodatnih 1,24 milijarde do 2013. godine. 

'U trenutku kada se u većem dijelu našeg susjedstva događaju velike demokratske promjene, revizija ENP-a važnija je nego ikada. Mi u EU-u moramo dati sveobuhvatnu ponudu našim susjedima i graditi trajno partnerstvo u našem susjedstvu', rekla je Catherine Ashton. 

Europska susjedska politika je često bila na meti kritika zbog previše razumijevanja prema autoritarnim režimima poput onoga u Egiptu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka ili u Tunisu, svrgnutog predsjednika Zinea el-Abidine Ben Alija. 

Od ukupnih sredstava namijenjenih za susjedsku politiku, oko dvije trećine namijenjeno je za zemlje južnog Sredozemlja, a jedna trećina za istočne susjede. Međutim, kada se u obzir uzme broj stanovnika, ispada da istočni susjedi dobiju dvaput više od onih na jugu. 

Povjerenik Štefan Fuele je rekao da Komisija ne želi raspodjelu koja bi išla striktno po zemljopisnim kriterijima, nego prema kriterijima demokratizacije društva. 

'Mi želimo pomoći onim zemljama koje se upuštaju u duboke demokratske reforme i više ćemo dati onima koji provode više reformi. Nećemo se voditi zemljopisom', rekao je Fuele.

EU očekuje da te reforme rezultiraju istinskom demokracijom, koja se ne svodi samo na slobodne izbore, nego na pluralistički politički život, neovisno pravosuđe i poštovanje temeljnih prava i sloboda.  

Catherine Ashton je istaknula da se zbog 'iznimno važnih događaja na jugu' ne smije zaboraviti važnost istočnih partnera.

Europskom susjedskom politikom nisu obuhvaćene zemlje jugoistočne Europe, kojima je pružena perspektiva članstva u EU-u i koje spadaju pod politiku proširenja.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: A new and ambitious European Neighbourhood Policy