naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP traži kvote za žene na upravljačkim položajima

Odbor Europskog parlamenta smatra da bi se europskim zakonima trebalo odrediti povećanje žena na najvišim položajima u upravljačkim tijelima tvrtki na 30 posto do 2015. i 40 posto do 2020., kaže se u nacrtu rezolucije.  

Žene trenutno čine 10 posto direktora velikih kompanija izlistanih na burzi u EU-u i 3 posto glavnih izvršnih direktora tih kompanija. 

Trebat će još pedeset godina prije nego upravni odbori budu imali najmanje 40 posto predstavnika oba spola, kaže se u rezoluciji o ženama u poslovnom svijetu koji je Odbor za prava žena EP-a izglasao u srijedu s 26 glasova za, 0 protiv i 7 suzdržanih. 

Drugi izglasani prijedlog rezolucije odnosi se na povećanje broja žena poduzetnica. 

Zastupnici su pozvali Komisiju da do 2012. predloži zakon 'koji bi uključio kvote za povećanje broja žena u upravljačkim tijelima kompanija na 30 posto do 2015. i 40 posto do 2020.'

Izbor za mjesta u upravljačkim tijelima trebao bi se temeljiti na vještinama, kvalifikacijama i iskustvu kandidata, kazao je parlamentarni odbor. Istovremeno, zemlje članice morale bi uvesti posebne aranžmane poput brige za djecu, za starije, porezne olakšice za kompanije ili druge načine kako bi pomogli ženama i muškarcima u uspostavi ravnoteže privatnog i osobnog života. 

Što se tiče druge izglasane rezolucije, eurozastupnici vjeruju da bi Europska komisija, zemlje članice i regionalne i lokalne vlasti morali bolje koristiti mogućnosti financiranja koje su im na raspolaganju za žene poduzetnice.  

To uključuje europski mehanizam mikrofinanciranja koji daje male kredite do 25.000 eura malim tvrtkama i ljudima koji žele pokrenuti svoj vlastiti posao ali nemaju pristup tradicionalnim bankovnim kreditima jer su primjerice nezaposleni. 

Zastupnici također smatraju da bi se postojeći program razmjene 'Erasmus za mlade poduzetnike' koji nudi mogućnost rada do 6 mjeseci s iskusnim poduzetnikom u drugoj zemlji EU-a trebao bolje promovirati.  

U Europskoj uniji 1 od 10 žena je poduzetnica, dok je odnos kod muškaraca jedan od četvorice. O obje rezolucije Europski će parlament glasovati na plenarnoj sjednici u srpnju ove godine.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs sympathetic to quotas for women in business leadership