naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP za smanjivanje stakleničkih plinova za 30 posto do 2020.

Europski zastupnici složili su se ovoga tjedna da bi se EU trebala obvezati na smanjivanje emisija stakleničkih plinova za 30 posto do 2020. u odnosu na razinu od 1990. 

Odbor za okoliš usvojio je u utorak rezoluciju, o kojoj bi Europski parlament trebao glasovati na plenarnoj sjednici 23. lipnja, u kojoj se kaže da je potrebno postaviti cilj od 30 posto što je prije moguće, a u svakom slučaju prije kraja 2011. Dodaju da bi ograničeni pomak mogao biti dopušten, ali EU bi morala postići na svojem teritoriju cilj od 25 posto. 

Izvjestitelj za to pitanje Nizozemac Bas Eickhout kazao je da 'sada postoji široka potpora za cilj smanjivanja od 30 posto i sve veća svijest o tome da Europa ima koristi od ambicioznih klimatskih politika'. 

Rezolucija kaže da će postizanje tih ciljeva uvelike ovisiti o tome u kolikoj će mjeri EU ispuniti svoje ciljeve glede obnovljive energije i energetske učinkovitosti. 

Nacionalne mjere, poput ulaganja u inovacije i porezne olakšice, mogle bi igrati veliku ulogu, a na razini EU-a možda bi u budućnosti bile potrebne neke korekcije sheme trgovanja dozvolama za emisije stakleničkih plinova (ETS), smatraju zastupnici u odboru. 

Oni su kazali da je smanjivanje emisija CO2 u EU do 2009. dostiglo 17 posto, u čemu je ulogu odigrala i ekonomska kriza. 

Gledajući unaprijed, kažu da bi podizanje ljestvice na 30 posto imalo višestruke ekonomske koristi. Rezolucija navodi studiju koja procjenjuje da bi se moglo stvoriti 6 milijuna novih radnih mjesta.  

Viši ciljevi, priznaju zastupnici, bit će izazov za neke sektore, iako, kažu oni, industrije koje koriste najviše energije već imaju koristi od posebnih mjera po shemi ETS.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: Climate: EU should cut CO2 by 30%