naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozastupnici traže petpostotno povećanje u novom proračunu

Zastupnici Europskog parlamenta spremni su za veliki sukob s nacionalnim vladama pošto su zatražili petpostotno povećanje vrijednosti proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. 

Parlamentarci i države članice Unije trebali bi početi pregovore o proračunu za razdoblje nakon 2013., novom višegodišnjem proračunskom razdoblju, tzv. Financijskoj perspektivi, kasnije ove godine. Prije toga, 29. i 30. lipnja očekuju se prijedlozi Europske komisije za novi proračun a pregovori bi mogli potrajati oko 18 mjeseci. 

Posebni parlamentarni odbor, koji je razmatrao budući višegodišnji proračun EU-a, glasovao je ovoga tjedna za petpostotno povećanje. 

Jutta Haug, njemačka zastupnica lijevog centra, koja je na čelu odbora, izjavila je da je to povećanje 'apsolutni minimum' potreban za financiranje političkih prioriteta koje su čelnici EU-a već dogovorili, a među kojima je jačanje inovacija, konkurentnosti i rasta. 

Goeran Faerm, švedski zastupnik lijevog centra, rekao je da bez dodatnog novca 'Europska unija neće moći riješiti izazove koji su pred njom'. 

Poziv na značajno povećanje proračuna podržali su članovi parlamenta iz četiri glavne političke grupacije: Europske pučke stranke, socijalista i demokrata, liberala i Zelenih.  

Stoga se očekuje da će stajalište odbora podržati većina zastupnika kada Europski parlament bude glasovao u lipnju na plenarnoj sjednici o svojoj poziciji za pregovore o Financijskoj perspektivi. 

Međutim, stajalište država članica je puno opreznije. Pet zemalja koje su među najjačim uplatiteljima u proračun EU-a ustrajava na tome da bilo kakvo povećanje u idućem financijskom okviru ne bi trebalo biti veće od stope inflacije. Inflacija u EU-u trenutačno je 3,2 posto. 

U prosincu su čelnici Francuske, Njemačke, Nizozemske i Finske potpisali pismo koje je napisao britanski premijer David Cameron, a u kojemu se traži da se rast veže uz stopu inflacije od koje ne smije biti veći. 

Diplomat jedne od pet zemalja koje su potpisale pismo izjavio je da je poziv zastupnika na takvo povećanje proračuna samo 'san'. 

Neki zastupnici također smatraju da je potrebno obuzdati se. Richard Ashworth, britanski konzervativni zastupnik, nazvao je stajalište odbora 'nerealnim' u vrijeme raširenih smanjenja proračuna. 'Idemo prema sudaru i konfrontaciji (u pregovorima)', kazao je. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je ovoga tjedna da Unija treba imati 'moderni proračun koji će joj omogućiti da se suoči s današnjim izazovima i da ulaže u budućnost'. 

Financijsku perspektivu dogovara svih 27 nacionalnih vlada EU-a, ali im treba odobrenje zastupnika koji novi proračun mogu odbaciti ako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: EU budget 2014-2020: freezing is not an option, new income sources needed